George Friedman, cunoscutul analist american şi preşedinte al agenţiei Stratfor, scrie într-o analiză despre alegerile din Marea Britanie că partidele mari din Europa sunt "mai mult sau mai puţin angajate în sprijinul ideii de Uniuni Europene".

De asemenea, Friedman notează că mişcările naţionaliste au căpătat avânt în Europa, iar Bătrânul Continent este dominat de ambivalenţă.

"Alegerile din Marea Britanie reprezintă starea de fapt actuală din Europa. Există o ambivalență profundă,  Uniunea Europeană, dar și creșterea partidelor eurosceptice încă nepregătite să guverneze, dar care afectează sistemul (aşa cum o arată promisiunea lui David Cameron de a organiza un referendum asupra rămânerii Marii Britanii în UE).

Există sentimentul anti-imigraţie, motivat acum de teama islamismului terorist şi de influxul de est-europeni care preiau slujbele prost-plătite, dar care are de fapt rădăcini mult mai adânci şi mai puţin maleabile.

Finalmente, există ascensiunea mişcărilor naţionaliste în ţări în care se credea că problematica naţiunii fusese rezolvată de secole, care îşi trag energia din problematica ridicată de alte mişcări şi devin neaşteptat de puternice.

Naţionalismul european uneşte şi respinge în acelaşi timp. Îi uneşte pe cei care au o moştenire comună şi îi respinge, intenţionat, pe cei care sunt diferiţi", scrie Friedman în articolul "Cum Alegerile din Marea Britanie reprezintă starea Europei".
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews