ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


George Friedman, cunoscutul analist american şi preşedinte al agenţiei Stratfor, scrie într-o analiză despre alegerile din Marea Britanie că partidele mari din Europa sunt "mai mult sau mai puţin angajate în sprijinul ideii de Uniuni Europene".

De asemenea, Friedman notează că mişcările naţionaliste au căpătat avânt în Europa, iar Bătrânul Continent este dominat de ambivalenţă.

"Alegerile din Marea Britanie reprezintă starea de fapt actuală din Europa. Există o ambivalență profundă,  Uniunea Europeană, dar și creșterea partidelor eurosceptice încă nepregătite să guverneze, dar care afectează sistemul (aşa cum o arată promisiunea lui David Cameron de a organiza un referendum asupra rămânerii Marii Britanii în UE).

Există sentimentul anti-imigraţie, motivat acum de teama islamismului terorist şi de influxul de est-europeni care preiau slujbele prost-plătite, dar care are de fapt rădăcini mult mai adânci şi mai puţin maleabile.

Finalmente, există ascensiunea mişcărilor naţionaliste în ţări în care se credea că problematica naţiunii fusese rezolvată de secole, care îşi trag energia din problematica ridicată de alte mişcări şi devin neaşteptat de puternice.

Naţionalismul european uneşte şi respinge în acelaşi timp. Îi uneşte pe cei care au o moştenire comună şi îi respinge, intenţionat, pe cei care sunt diferiţi", scrie Friedman în articolul "Cum Alegerile din Marea Britanie reprezintă starea Europei".