ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a lansat la București un avertisment față de „provocările” președintelui american, Donald Trump, la adresa Europei și a cerut unitate pe vechiul continent, relatează România Liberă
 
„Sub egida președintelui Trump ne confruntăm cu noi provocări. Nici o țară din Europa nu va reuși să facă lucrul acesta singură, ci doar împreună. „Europe United” este răspunsul nostru la „America First”, a spus Maas într-o conferință de presă comună cu Teodor Meleșcanu la Reuniunea anuală a diplomației române.
 
Declarația lui Maas vine pe fondul răcirii accentuate a relațiilor dintre Germania și SUA, cu o multitudine de dosare economice și politice asupra cărora cele două state au poziții divergente – de la migrație, la gazoductul rus Nord Stream 2 care va alimenta cu gaz Germania și până la chestiunea finanțării germane a NATO, mult prea mică în raport cu beneficiile, în opinia președintelui Trump. Asta în timp ce tot mai mulți analiști observă că Germania s-a transformat în lider autoritar al Uniunii Europene, în cadrul căreia își impune voința politică și interesele economice tot mai ferm. 
 
Maas a atenuat declarația, spunând că „dorim să prezervăm Alianța transatlantică. Statele Unite sunt un partener indispensabil nu doar în chestiuni de securitate. (…) Dorim, însă, să găsim un nou echilibru pentru această relație. (…) Reușim doar împreună să ne reprezentăm interesele noastre comune europene cel mai bine. Nici Germania nu va reuși de una singură să își atingă obiectivele. Lucrul acesta este valabil nu doar în relația cu SUA, ci și cu China și cu Rusia”.
 
Luni, după întrevederea cu Președintele Klaus Iohannis, Heiko Maas a anunțat și decizia Germaniei de a se implica în Inițiativa celor Trei Mări și de a participa la Summitul de la București, din 17 și 18 septembrie, în calitate de stat partener. Inițiativa, un format regional sprijinit de SUA, adună statele riverane Mării Baltice, Adriatice și Mării Negre și încearcă relansarea colaborării politice și economice dintre ele.