ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


,,UE sacrifică Italia și Grecia pentru a o salva pe Merkel”, titrează Daily Mail după summit-ul statelor-lider ale UE de la castelul Meseberg, în Germania, care s-a axat pe viitorul zonei euro și politica imigrației. 
 
Nu puține alte publicații europene relatează că a fost vorba de o întâlnire pentru salvarea guvernului Merkel, amenințat chiar de partenerii de guvernare bavarezi, care doresc închiderea porților pentru imigranți.  Corierre della Sera remarcă, la rândul său: ,,Este primul act al unei ofensive diplomatice cu obiectivul imediat de a asigura nici mai mult nici mai puțin decât supraviețuirea politică a cancelarei”. 
 
La Meseberg a fost semnat un document bilateral care ar urma să fie impus restului statelor UE privind criza migrației, potrivit căruia imigranții înregistrați deja în alte state ale spațiul Schengen care ajung în Germania, vor fi întorși în statele unde le-a fost înregistrată intrarea. Or, majoritatea imigranților deja înregistrați au făcut acest lucru în Italia și Grecia, principalele porți de intrare în UE și țările cel mai asaltate de valurile de imigranți. ”Macron o susține pe Merkel în privința politicii azilului. Franța este gata să coopereze cu Germania și să ajungă la un acord cu statelele membre pentru ca solicitanții de azil deja înregistrați în alte state să fie reconduși la frontiera Germaniei”, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. 
 
Situația a generat un schimb dur de replici între câțiva dintre liderii europeni. Tonificat de întâlnirea din Germania, președintele Franței a declarat, joi, că populismul se extinde în Europa precum lepra și că europenii ar trebui să combată acest fenomen, nu să critice guvernele pro-europene, precum cel de la Paris. A fost o referire la guvernul de la Roma, care a refuzat să primească o navă cu imigranți, în urmă cu o săptămână, iar acum refuză intrarea altor două nave în porturile țării. În replică, vicepremierul italian Luigi di Maio a calificat declarațiile lui Macron drept „nelalocul lor”, susținând că ”Adevărata lepră și ipocrizie este a celor care împing imigranții la frontieră (franco-italiană) și apoi ne vorbesc despre dreptul sacrosanct la distribuirea echitabilă a imigranților”. A reacționat și guvernul lui Andrej Babis de la Praga, care a arătat că ”pentru noi este inacceptabilă reinstituirea controalelor la granița cu Germania”, pentru că în acest fel imigranții ce aleg să tranziteze Cehia în drumul spre Germania ar rămâne blocați în această țară.