ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La o zi după ce cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat ”dezaprobarea categorică” față de practicile serviciilor secrete americane, de a-i intercepta discuțiile telefonice, ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a somat Statele Unite ale Americii să ofere explicații  ”sincere, complete şi serioase” cu privire la acţiunile de spionaj desfăşurate în Germania.
Fără motive şi indicii foarte serioase nu am fi întreprins un demers diplomatic de o asemenea gravitate. Informaţiile de care dispunem sunt atât de serioase, încât acest pas este necesar. Washingtonul trebuie să pună toate cărţile pe masă şi să ofere explicaţii sincere, complete şi serioase cu privire la acţiunile de spionaj desfăşurate în Germania, întrucât astfel de practici între parteneri şi aliaţi sunt inacceptabile.

Declarația lui Guido Westerwelle a fost oferită  după o discuţie cu ambasadorul american la Berlin, John B. Emerson, convocat de autoritățile germane pentru a i se cere clarificări pe acest subiect.

Cotidianul Die Welt a scris în ediţia sa de joi că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA a interceptat numai discuțiile pe care cancelarul Angela Merkel le-a purtat de pe un model mai vechi al unui telefon Nokia. În luna iulie a acestui an, cel mai important om politic german a intrat în posesia unui smartphone Blackberry, care nu a mai putut fi ascultat.

Potrivit jurnaliștilor germani, numărul vechiului telefon apare în documentele furnizate de fostul consultant CIA, Edward Snowden.

Pe de altă parte, Frankfurter Allgemeine Zeitung informează că spionajul american a interceptat doar convorbirile pe care Angela Merkel le-a purtat pe telefonul primit de la formaţiunea sa politică, Uniunea Creştin-Democrată, nu şi cele avute la telefonul oficial.

Statele Unite se află în pragul unui conflict diplomatic și cu Franța, după ce cotidianul Le Monde a dezvăluit la începutul săptămânii că NSA a efectuat 70,3 milioane de înregistrări ale datelor telefonice în Franţa între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013.