ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a amendat Google cu 4,34 miliarde de euro pentru folosirea de practici care încalcă normele Uniunii Europene, în vederea consolidării poziției dominante a motorului său de căutare. În condițiile în care internetul mobil reprezintă peste jumătate din traficul de internet la nivel mondial, Google a impus din 2011 restricții ilegale producătorilor de dispozitive Android și operatorilor de rețele de telefonie mobilă, pentru a-și consolida prima poziție în domeniul căutărilor generale pe internet.
 
„În prezent, societatea Google trebuie să pună capăt efectiv acestor practici în termen de 90 de zile, riscând, în caz contrar, să fie obligată la plata unor penalități cu titlu cominatoriu echivalente cu până la 5 % din cifra de afaceri zilnică medie la nivel mondial a Alphabet, societatea-mamă a Google”, se arată pe site-ul Comisiei Europene.  
 
Cazul se referă la trei tipuri de restricții pe care Google le-a impus pentru a se asigura că traficul este canalizat către motorul său de căutare. Google a solicitat producătorilor să preinstaleze propria sa aplicație de căutare (Google Search) și propria sa aplicație browser (Chrome) ca o condiție pentru acordarea licenței pentru magazinul său de aplicații (Play Store). A efectuat, în favoarea anumitor mari producători și operatori de rețele de telefonie mobilă, plăți condiționate de preinstalarea în exclusivitate a aplicației Google Search pe dispozitivele acestora. De asemenea, a împiedicat producători dispuși să preinstaleze aplicații Google să vândă chiar și un singur dispozitiv mobil inteligent care funcționează cu versiuni alternative ale sistemului Android care nu au fost aprobate de Google (așa-numitele „ramificații ale sistemului Android”).
 
Compania ocupă o poziție dominantă în toate cele 31 de state membre ale Spațiului Economic European, cu cote de piață de peste 90 % în majoritatea acestor state.