Dramele "Gravity 3D: Misiune în spaţiu/ Gravity", de Alfonso Cuarón, şi "12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave", de Steve McQueen, au câştigat trofeul pentru cel mai bun film la gala premiilor Sindicatului producătorilor americani (Producers Guild of America/ PGA).

Duminică seara, la Los Angeles, a avut loc cea de-a 25-a gală a premiilor decernate de Sindicatul producătorilor americani, informează indiewire.com.

La aceeaşi gală, Sindicatul producătorilor americani a desemnat „Frozen” (Walt Disney Pictures) cel mai bun lungmetraj de animaţie, iar "We Steal Secrets: The Story of Wikileaks" (Focus World) a primit premiul pentru cel mai bun documentar.

În continuare, "Behind the Candelabra" (HBO) a primit premiul pentru cel mai bun film de televiziune, "SportsCenter" (ESPN) - premiul pentru cel mai bun program TV sportiv, "Sesame Street" (PBS) - premiul pentru cea mai bună emisiune dedicată copiilor, "Wired: What's Inside" - premiul pentru cea mai bună producţie online, "The Colbert Report" (Comedy Central) - premiul pentru cea mai bună emisiune live/ talk show, "The Voice" (NBC) - premiul pentru cea mai bună emisiune-concurs, "Breaking Bad" (AMC) - premiul pentru cel mai bun episod într-un serial dramă, "Modern Family" (ABC) - premiul pentru cel mai bun episod într-un serial de comedie, "Anthony Bourdain: Parts Unknown" (CNN) - premiul pentru cea mai bună producţie TV non-ficţiune.

O mare parte dintre cei aproximativ 5.400 de membrii ai Sindicatului producătorilor americani fac parte şi din Academia de film americană, organizaţia care se ocupă de acordarea premiilor Oscar, iar preferinţele lor reprezintă un indicator în cursa pentru râvnitele statuete.

Peste 75% din peliculele nominalizate în anii trecuţi de PGA au fost nominalizate apoi şi la premiile Oscar, 16 din ultimii 22 de învingători la trofeele PGA primind  în anii respectivi Oscarul pentru cel mai bun film al anului. La fel  s-a întâmplat şi în 2013, când lungmetrajul "Argo", de Ben Affleck, a fost recompensat de ambele asociaţii, ca şi în 2012 ("The Artist"), 2011 ("Discursul regelui/ The King's Speech"), 2010 ("The Hurt Locker"), 2009 ("Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire") şi 2008 ("Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country for Old Men").

Atât "Gravity 3D: Misiune în spaţiu/ Gravity", de Alfonso Cuarón, cât şi "12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave", de Steve McQueen, au fost nominalizate la premiile Oscar, la categoriile "cel mai bun film" şi "cea mai bună regie".

 

Cea de-a 86-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 2 martie, la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles.