ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grecia îi cere Germaniei despăgubiri în valoare de 500 de miliarde de euro pentru prejudiciile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a anunțat premierul grec Alexis Tsipras.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Agenţia Unian, citată de Agerpres, scrie că guvernul de la Atena cere ca Berlinul să restituie toate valorile furate în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, să plătească compensații pentru infrastructura distrusă și să restituie așa-zisul credit de ocupație. În total, Alexis Tsipras estimează o sumă de 500 de miliarde de euro.

Potrivit sursei citate, Germania și Grecia au semnat încă în 1960 un acord conform căruia Atena a renunțat la orice pretenție față de partea germană, după ce aceasta i-a plătit compensații în valoare de 115 milioane de mărci germane. Atena, care are o datorie uriaşă ce atinge 175% din PIB-ul său, susţine că Germania nu a acordat niciodată despăgubiri de război şi nu i-a rambursat împrumutul forţat din 1942. Într-un discurs ţinut în Parlament, Tsipras a spus că acordul din 1960 nu acoperă în totalitate pagubele şi crimele făcute de nazişti în Grecia în Al Doilea Război Mondial.

Problema a mai fost dezbătută în ultimele luni, iar răspunsul Germaniei a fost categoric. "Probabilitatea ca Germania să plătească despăgubiri de război a posteriori este nulă'', a spus vicecancelarul Sigmar Gabriel. "Noi, germanii, suntem perfect conştienţi de răspunderea morală şi politică pe care o avem pentru evenimentele care s-au petrecut în Grecia între anii 1941-1944 şi Grecia are cu siguranţă în memorie discursul preşedintelui german în care a recunoscut responsabilitatea folosind cuvintele potrivite. Totuşi, suntem perfect convinşi că toate problemele privind despăgubirile de război, inclusiv împrumuturile forţate, sunt judiciar stabilite odată pentru totdeauna", a spus şi Frank Walter Steinmeier, ministrul german de Externe.