Grecia îi cere Germaniei despăgubiri în valoare de 500 de miliarde de euro pentru prejudiciile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a anunțat premierul grec Alexis Tsipras.

[p] LIBRARIE.NET - Cărţile pe care le cauţi

Agenţia Unian, citată de Agerpres, scrie că guvernul de la Atena cere ca Berlinul să restituie toate valorile furate în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, să plătească compensații pentru infrastructura distrusă și să restituie așa-zisul credit de ocupație. În total, Alexis Tsipras estimează o sumă de 500 de miliarde de euro.

Potrivit sursei citate, Germania și Grecia au semnat încă în 1960 un acord conform căruia Atena a renunțat la orice pretenție față de partea germană, după ce aceasta i-a plătit compensații în valoare de 115 milioane de mărci germane. Atena, care are o datorie uriaşă ce atinge 175% din PIB-ul său, susţine că Germania nu a acordat niciodată despăgubiri de război şi nu i-a rambursat împrumutul forţat din 1942. Într-un discurs ţinut în Parlament, Tsipras a spus că acordul din 1960 nu acoperă în totalitate pagubele şi crimele făcute de nazişti în Grecia în Al Doilea Război Mondial.

Problema a mai fost dezbătută în ultimele luni, iar răspunsul Germaniei a fost categoric. "Probabilitatea ca Germania să plătească despăgubiri de război a posteriori este nulă'', a spus vicecancelarul Sigmar Gabriel. "Noi, germanii, suntem perfect conştienţi de răspunderea morală şi politică pe care o avem pentru evenimentele care s-au petrecut în Grecia între anii 1941-1944 şi Grecia are cu siguranţă în memorie discursul preşedintelui german în care a recunoscut responsabilitatea folosind cuvintele potrivite. Totuşi, suntem perfect convinşi că toate problemele privind despăgubirile de război, inclusiv împrumuturile forţate, sunt judiciar stabilite odată pentru totdeauna", a spus şi Frank Walter Steinmeier, ministrul german de Externe.