ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grecia s-a văzut sâmbătă presată din toate părțile în timpul reuniunii bi-anuale a Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale, desfășurată la Washington, pentru a grăbi prezentarea unui program de reforme care să permită continuarea asistenței financiare internaționale ce îi este necesară, consemnează AFP.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa </a> - comanda online

Soluția în fața crizei actuale 'stă în mâinile guvernului grec', dar 'este nevoie de mai multă muncă și acest lucru a devenit urgent', a atenționat Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Agerpres.

'Nu mai e timp de pierdut' și 'trebuie intensificate eforturile', a avertizat la rândul său la aceeași reuniune secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew. 'Europa nu are nevoie de o nouă criză', a insistat el.

În schimb, ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, prezent și el la Washington la respectiva întâlnire, s-a limitat să repete ideile pe baza cărora guvernul stângii radicale Syriza a preluat conducerea guvernului de la Atena, care a repus în discuție politica de rigoare bugetară promovată de precedentul executiv sub presiunea creditorilor internaționali.

Dar Mario Draghi i-a atras atenția că Grecia trebuie să prezinte reforme clare, cu date precise, și să fie atentă la 'impactul bugetar' al inițiativelor economice anti-austeritate.

Numai după ce va prezenta un astfel de program, guvernul de la Atena va primi ultima tranșă — în valoare de 7,2 miliarde de dolari — din acordul de asistență financiară încheiat cu creditorii internaționali, fără acești bani riscând să intre în incapacitate de a-și achita datoria externă scadentă.

Președintele BCE a refuzat să speculeze asupra posibilității intrării Greciei în incapacitate de plată, dar a estimat că în prezent zona euro este mai bine pregătită pentru a face față unei asemenea situații și chiar unei eventuale renunțări a Greciei la moneda comună.