Marele artist Grigore Leșe a fost invitat, luni seară, la o emisiune televizată unde a vorbit despre ce înseamnă patriotismul și identitatea românească, precum și despre bucuria imensă pe care a resimțit-o cu o seară în urmă, grație celor 4.000 de oameni care au venit la concertul său de la Sala Palatului.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Cu această ocazie  Grigore Leșe și-a arătat nemulțumirea față de superficialitatea care predomină în spațiul muzical, unde, în viziunea artistului, sunt mulți cântăreți care "cântă cu gura, nu cântă cu inima", și aleg această carieră din cauza banilor, subliniind faptul că "producțiile amatoricești consolidează mediocritatea pentru un timp îndelungat".

”Astăzi e o mare sărbătoare, treuie sa ne bucurăm! (...) Aseară s-a întâmplat un eveniment unic: Sala Palatului a fost plină, de nu ai putut arunca niciun nasture. Să vezi peste 4.000 de oameni la Sala Palatului, cântând cu Grigore Leșe. Grigore Leșe, după 40 de ani, a avut o Sala Palatului arhiplină, iar, de acolo, în anii '80, Grigore Leșe, la o gală cum se faceau cu tovarășul conducător al României, a fost dat afară de pe scenă. Aseară nu m-am dus la Sala Palatului să îmi caut norocul. Știți ce am căutat? Adevărul (...) Eu tot atrag atenția ce s-a întâmplat aseară pe scena Sălii Palatului. Eu mâine pot muri, mi-am făcut datoria, când s-au aprins becurile acolo și am văzut atâta lume adunată. (...) Atenție, acum 35 de ani am fost dat afară de acolo”, a afirmat Grigore Leșe la Realitatea.

Marele artist român consideră că a fi patriot înseamnă să-ți faci datoria față de țară și nu trebuie să cânti pentru bani:

"Știi ce înseamnă să fii patriot? Tu pe locul tău să îți faci datoria până în capăt. Mult am cântat fără bani, cântatul nu e făcut să faci bani. Eu nu am proiecte pentru Grigore Leșe. Am proiecte pentru popor (...) Producțiile amatoricești consolidează mediocritatea pentru un timp îndelungat. Trebuie să fim luminați. Citiți și să lăsăm povestea asta cu tradițiile. (...) Identitatea noastră știi în ce stă? În proiecte îndrăznețe. În cultură nu prea sunt. Păi ce proiecte avem noi? Investim mult în Festivalul Enescu și rezultatele sunt cum sunt. Valoarea noastră culturală a fost ascunsă. Eu ani de zile am fost ascuns. A trebuit să mă forțez să ies din ei, să mă arăt”, a mai spus Grigore Leșe.

La final, Grigore Leșe îndeamnă tinerii artiștii să pună mâna pe carte pentru a putea duce cântecul tradițional mai departe:

”De ce sunt atâția cântăreți în ziua de astăzi? Cântă cu gura, nu cântă cu inima. Ei știu că se pot face bani după cântare (...) Îi rog mult pe acești tovărășei să pună mâna pe carte, să se lumineze. Cântecul tradițional din vatra satului nu poate străluci cu oameni incompetenți, oricât de bine ar cânta (...) Cum suntem noi, când nici imnul de stat până în capăt nu îl știm? Atât e de dureroasa linia asta melodică. Când i-am auzit că au vrut să schimbe imnul! Aici e durerea unui popor! Este o frumusețe de melodie, are solidaritate, are solemnitate. Cu ce se întâlnește melodia asta? Cu finalul din simfonia a IX-a lui Beethoven: Oda bucuriei”, a adăugat Grigore Leșe.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews