ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Mihail Formuzal, guvernatorul regiunii autonome Găgăuzia, a lansat un atac la adresa preşedintelui României, Traian Băsescu, acuzându-l pe acesta că pledează pentru lichidarea Republicii Moldova.

Formuzal s-a întâlnit vineri cu mai mulţi primari din Găgăuzia şi a vorbit despre statalitatea Republicii Moldova.

Guvernatorul găgăuz a mai declarat că Traian Băsescu ar trebui declarat persona non grata.

"Noi acţionam într-un cadru legal. Avem dreptul de a organiza un referendum consultativ pe teritoriul Unitatii Teritorial Autonome Găgăuzia. Acţionam conform cu legea referitoare la statutul special al Găgăuziei, în care se spune că avem dreptul la autodeterminare în cazul pierderii suveranităţii Republicii Moldova. Noi pledăm pentru păstrarea statalităţii Moldovei.

De ce nu au fost cercetaţi penal cai care au pledat si pledează pentru lichidarea statului moldovenesc? De ce Chişinăul nu l-a declarat persona non grata pe Băsescu, de ce nu i-au interzis să mai calce pe pamântul moldovenesc?"
, a acuzat Formuzal.

Autorităţile din Găgăuzia organizează un referendum în cadrul căruia locuitorii regiunii trebuie să voteze dacă vor aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dacă îşi doresc apropierea de Uniunea Vamală a Rusiei sau dacă şi-ar dori o Găgăuzie independentă de Republica Moldova.

Această ultimă opţiune i-a iritat pe conducătorii de la Chişinău.