ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După îndelungi dezbateri, guvernul israelian a aprobat, duminică, un proiect de lege extrem de controversat care definește Israelul ca ”stat al naţiunii evreiești.

Black Friday:Livrare gratuita in 24 de ore!

Proiectul de lege prevede că Israel este patria naţională a poporului evreu şi că acest drept este unic pentru evrei. Simbolurile de stat, drapelul și imnul, sunt "drepturi evreieşti naționale" care afirmă că limba ebraică este limba oficială a ţării, în timp ce limba arabă are un "statut special".

Tradus în termeni practici, asta înseamnă că, în viitor, legislația și sentințele judecătorilor se vor inspira în bună parte din valorile evreiești. Și că statul va susține în principal educația ebraică, in timp ce orice altă minoritate își putea dezvolta, autonom, propriile valori și propria cultură. Această lege va împiedica Israelul să devină gradual ”un stat al tuturor cetățenilor săi”, consideră contestarii actului normativ.

Conform altor interpretări ale legii, aceasta reprezintă o ripostă indirectă la Curtea Suprmă care, în ultimele săptămâni, a anulat o normă prevăzută pentru stoparea imigrației ilegale a africanilor în Israel, considerând că astfel se încalcă drepturile civile universale. În viitor, judecătorii Curții Supreme nu vor mai putea decide astfel de chestiuni, scrie site-ul Il Fatto Quotidiano.

Potrivit unui purtător de cuvânt al primului ministru, 15 miniştri au votat în favoarea proiectului de lege, iar 7 împotrivă, între care şi ministrul Justiţiei, Tzipi Livni, şi ministrul Finanţelor Yair Lapid, care susţin că proiectul va afecta caracterul democratic al statului şi interesele cetăţenilor arabi care reprezintă 20% din populaţia ţării.

Presa din Israel au informat cu privire la disputele dintre ministrul Tzipi Livni şi prim-ministrul Benjamin Netanyahu, de dinaintea aprobării proiectului de lege care va fi prezentat Parlamentului israelian la data de 26 noiembrie.