Guvernul României a oprit procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Cererea de stopare a dosarului a fost transmisă de Ministerul Culturii prin intermediul Ministerului de Externe ambasadorului României la UNESCO, Adrian Cioroianu, relatează www.libertatea.ro. Acesta precizează că este vorba de o stopare, nu de o retragere a dosarului. 
 
Mișcarea s-ar datora procesului de arbitraj pe care  România îl are cu Gabriel Resources, acționarul majoritar Roșia Montană Gold Corporation. Acționarul canadian cere despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru blocarea proiectului aurifer, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor.  

Laboratorul ImunoMedica

 
Prezența Roșiei Montane în lista Patrimoniului UNESCO ar însemna interzicerea oricărei activități economice care ar aduce atingere patrimoniului cultural din localitate, inclusiv a exploatărilor de aur și alte metale prețioase. Fostul ministrul al Culturii, Corina Șuteu, ar fi trimis, însă, solicitarea includerii în patrimoniul mondial fără acordul Guvernului, ceea ce ar fi de natură să servească intereselor părții adverse din proces. 

Decizia UNESCO privitoare la Roșia Montană ar fi urmat să fie luată de Comitetul Patrimoniului Mondial la cea de-a 42-a sesiune a acestuia, care va avea loc între 29 iunie și 2 iulie în Bahrain. Ultima audiere în proces, cu participarea ambelor părți, este prevăzută pentru intervalul 9-20 septembrie 2019, iar pronunțarea instanței de arbitraj ar putea avea loc în 2020.2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.