ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a declarat marți seară că prețul benzinei și al motorinei nu va crește după introducerea accizei de 7 eurocenți în Legea Bugetului pe 2014. De asemenea, oficialul a mai afirmat că România are nevoie de fonduri pentru a finanța construcția de autostrăzi.
Noi spunem că în condiţiile concrete ale preţului petrolului pe piaţa mondială, care se anunţă în perioada următoare, nu va exista nicio creştere a preţului la litrul de benzină. În condiţiile în care, reamintesc între 2009 şi 2012 preţul la benzină a crescut cu 60% şi acciza, sub blânda îndrumare a domnului Băsescu, cu 40% pe litrul de benzină.

Dăm drumul, începând cu 2014, ca să terminăm până în 2016, cei 64 de kilometri de la Suplacu de Barcău la Borş. Am propus pentru coeziune imediat o serie de proiecte care să înceapă să facă legăturile Moldovei cu Ardealul şi Țara Românească. Deci, chiar am mişcat lucrurile şi mărturisesc că mi-e greu să înţeleg reacţia preşedintelui la această taxă foarte mică la litrul de benzină, în condiţiile în care reamintesc că în timpul guvernării Boc, din 2009 şi până în 2012, acciza la litrul de benzină a crescut cu 40%, iar preţul la litrul de benzină cu 60% şi nu mi-aduc aminte ca preşedintele Băsescu să fi făcut la timpul respectiv vreo remarcă sau să fi avut vreo problemă. Era vorba de 40%. Aici este vorba despre un calcul pe care l-a făcut domnia-sa, de 7%.

Dacă în actualul exerciţiu financiar am avut la autostrăzi 1,9 miliarde de euro, pentru următorul exerciţiu financiar ne-am ocupat noi şi avem 5,8 miliarde de euro pentru autostrăzi. Dacă avem şi între 750 de milioane de euro şi un miliard care ar putea veni pe an din această taxă, atunci această infrastructură poate fi făcută. Nu putem deschide România către Europa şi să facem din ea ceea ce vrem, dacă nu avem această infrastructură de autostrăzi. În acest an, împreună cu premierul Ponta şi cu colegii de la Transporturi care au Programul Operaţional Sectorial Transporturi am reuşit să punem pe picioare şi să punem în ordine aceste proiecte.

La începutul lunii noiembrie, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România s-a arătat revoltată de mărirea accizei pe carburanți.
Orice majorare a costurilor trebuie să fie transmisă integral și imediat clienților/beneficiarilor, evitându-se în acest mod dezechilibrul unui întreg sistem logistic. De asemenea, precizăm că, orice sumă care se dorește a fi colectată din prețul carburanților nu poate fi obținută decât că acciza direct în bugetul de stat.

Acest fapt demonstrează că orice enunț prin care se menționează că banii colectați prin mărirea accizei urmează să fie atribuiți într-un fond special destinat investițiilor în infrastructura rutieră este fals și nefondat. Dezvoltarea infrastructurii ar trebui să constituie subiectul parteneriatului public - privat într-o formă autentică, și nu folosind ca soluții binecunoscutele tertipuri românești.

Spre exemplu, utilizatorul autostrăzilor ar trebui să plătească pentru utilizare pe kilometru și proporțional cu nivelul de emisii poluante.

Guvernul României trebuie să conștientizeze consecințele negative care vor apărea ca urmare a creșterii accizei la carburanți și care vor afecta pe termen lung transportatorii rutieri din România și implicit întreaga economie a țării.

Lista cu investițiile guvernamentale prioritare, pentru anul viitor:

  •  Lugoj-Deva (tronsonul  şi ),

  • autostrada Sebeş-Turda,

  • autostrada Orăştie-Sibiu,

  • autostrada -Timişoara şi by-pass ,

  • autostrada Cernavodă-Constanţa,

  • autostrada Nădlac-Arad,

  • autostrada Timişoara-Lugoj,

  • lărgirea la 4 benzi a centurii Bucureşti Sud (Pasaj suprateran DJ 602 Centura Bucureşti-Domneşti),

  • reabilitarea DN56 Craiova-Calafat,

  • construcţia variantei de ocolire a oraşelor Deva-Orăştie la standard de autostradă şi a variantei de ocolire a oraşului Sibiu (proiecte pentru care ordonatorul principal de credite este Secretariatul General al Guvernului),

  • Magistrala 5 de metrou tronsonul Drumul Taberei-Universitate (secţiunea Râul Doamnei-Haşdeu),

  • Magistrala 5 de metrou tronsonul Universitate-Pantelimon (staţia şi depoul Valea Ialomiţei),

  • reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria (secţiunea Coslariu – Sighişoara şi Coslariu-Simeria),

  • componentă a Coridorului IV Pan-European pentru circulaţia trenurilor cu viteză maxima de 160 km/h,

  • reabilitarea liniei de cale ferată Frontieră-Curtici-Simeria,

  • protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc a Mării Negre în zona municipiului Constanţa şi Eforie Nord,

  • consolidarea Teatrului Naţional I.L. Caragiale Bucureşti,

  • proiectul de lasere de la Turnu Măgurele,

  • realizarea unui sistem informaţional pentru managementul integral al apelor,

  • proiectul pentru legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internațional Henri Coandă-