ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Potrivit unui document de pe site-ul Ministerului Transporturilor referitoare la master planul general de transport, Guvernul Ponta are de gând să crească prețul rovinietei: “Creşterea preţului vinietei ar ajuta la justificarea creşterilor cheltuielilor pentru întreţinere”, potrivit portalului info-șoferi.ro. Autoritățile susțin că în ultimii ani preţul rovinietei a rămas constant, iar venitul brut a stagnat în jurul valorii de 191 milioane euro adică 860 milioane lei, ceea ce a dus la o scădere scădere a venitului în termeni reali, accentuată de creşterea TVA de la 19% la 24%.
Chiar şi cu îmbunătăţirile tehnologice recente, care au crescut rata de colectare, nivelul de venituri generate de vânzarea rovinietelor este în scădere, în termeni reali, de ceva vreme. Trebuie făcute schimbări în ceea ce priveşte nivelul/valoarea vinietei sau la nivelul modului în care sunt colectate toate taxele de drum pentru a schimba această orientare. Creşterea preţului vinietei ar ajuta la justificarea creşterilor cheltuielilor pentru întreţinere.

AICI POȚI VERIFICA DACĂ ROVINIETA PE CARE O DEȚII ESTE VALABILĂ

Anul trecut, Ministerul Transporturilor au intenționat să majoreze rovinieta pe motiv că cheltuielile de întreținere a drumurilor naționale sunt tot mai mari, iar nivelul de taxare din România este printre cele mai mici din Europa.

Documentul mai arată că procentajul de drumuri care şi-au depăşit durata de viaţă este de aproximativ 60%, iar acestea sunt expuse la intemperii mai mult decât este aşteptat să se întâmple în cazul unei reţele moderne care este bine administrată. Drumurile naţionale însumează peste 16.500 km, aproximativ 20% din total, dar, aproximativ  jumătate dintre acestea sunt clasificate ca fiind în stare bună. Master Planul mai arată că sumele alocate pentru întreţinere au rămas aproximativ la acelaşi nivel în ultimii ani, dar veniturile din vânzarea vinietelor, care contribuie la aceste bugete, au scăzut în termeni reali.