ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Victor Ponta desființa, în iunie anul trecut, 60.000 de posturi din sistemul bugetar, cu excepția celor din Educație și Sănătate, dar Curtea Constituțională (CC) a anulat miercuri această măsură, în urma unei sesizări depusă de 61 de deputați din grupurile parlamentare ale PDL și PP-DD. Ordonanța de Urgență a Executivului menționa că se desființează posturile vacanțe de la ministere, instituții și autorități publice aflate în subordinea, autoritatea sau în coordonarea Guvernului ori a ministerelor, indiferent de modul de finanțare, de la instituții și autorități publice finanțate integral sau parțial din bugetul asigurărilor sociale de stat și/sau bugetele fondurilor speciale, de la instituțiile publice locale.

În nota de contestare la CC se contesta faptul că a fost redus numărul total de posturi ocupate și că s-a dispus că instituțiile publice să își modifice structurile funcționale, astfel încât numărul total al funcțiilor de conducere din cadrul fiecărei autorități sau instituții publice care are în aparatul propriu ori de specialitate și personal contractual sau, după caz, numai personal contractual, să fie de maximum 12 la sută din numărul total al posturilor aprobate.

Prin măsura luată în iunie 2013, Executivul estima o economie la bugetul de stat de 45 milioane lei pentru anul trecut și 108 milioane lei în fiecare dintre următorii patru ani.

Ordonanța mai stabilea că posturile astfel vacantate, ulterior finalizării acestei reorganizări, vor putea fi ocupate ulterior, cu respectarea principiului un post vacantat - un post ocupat, diferit de sistemul actual care impune o singură angajare la șapte posturi vacantate.

La acest moment, Guvernul estimează deja că vor putea fi angajați 1.066 salariați la nivelul administrației publice locale, cu argumentul că multe primarii au ajuns să mai aibă doar doi sau trei angajați, inclusiv primarul și viceprimarul. Posturile vizate pentru ocupare de la nivelul administrației locale vor putea fi ocupate doar dacă există resurse financiare asigurate în cadrul bugetului local.