ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Guvernul îşi angajează azi răspunderea în Parlament pentru legea descentralizării. Proiectul, realizat de ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea, prevede transferul unor instituții centrale de la ministere către consiliile județene și consiliile locale.

Sănătatea, agricultura, mediul, învăţământul preuniversitar, cultura, sportul şi turismul vor trece în subordinea autorităţilor locale. Rămân la centru Poliţia, Agenţia de Prestaţii Sociale, cinematografele şi porturile.

Proiectul ar urma să ducă  la creșterea semnificativă a puterii șefilor de Consilii Județene.

Parlamentarii au depus 2004 amendamente la proiectul legii descentralizării, la 37 de capitole ale proiectului. Acestea au fost depuse de parlamentari ai PSD, UDMR, PNL, PC și PP-DD.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că amendamentele depuse de PNL la proiectul privind descentralizarea, pe care îşi va angaja Guvernul răspunderea, nu privesc fondul legii, ci detaliile patrimoniale menţionate în actul normativ.

"Nu sunt amendamente de fond, nu amendamente care să vizeze structurile şi domeniile descentralizării. E vorba de amendamente care ţin de detalii patrimoniale, ca să spun aşa, care sunt amendamente de mai mică importanţă şi care vor fi luate în calcul în ultima şedinţă a Guvernului pe acest subiect, de mâine", a spus Antonescu, citat de Mediafax.

Liderul PNL a precizat că partidul său, în acord cu partenerii din USL, a insistat pentru exceptarea structurilor din cadrul MAI din procesul de descentralizare.

"Dacă sistemul de ordine publică, Poliţie, pompieri, jandarmi, ISU, ceea ce aparţine Ministerului de Interne, nu s-au descentralizat, acest lucru s-a întâmplat într-adevăr pentru că ministrul de Interne, Radu Stroe, nu a fost de acord, pentru că PNL nu a fost de acord şi pentru că împreună cu colegii noştri din USL, având în vedere argumentele din spatele acestei poziţii, am convenit să nu o facem", a declarat preşedintele PNL.

El a menţionat că în cazul porturilor dunărene şi al instituţiilor care ţin de Ministerul Muncii a fost vorba despre angajamente ale României cu instituţii europene, care fac imposibilă descentralizarea.

"Această formă în care legea descentralizării va fi asumată de către Guvern este o formulă care a fost discutată îndelung, nu numai în interiorul USL, dar şi în societatea civilă. PNL îşi asumă în egală măsură şi deplin solidar acest proiect de descentralizare", a mai declarat Antonescu.

Guvernul a aprobat în ședința din 14 noiembrie proiectul de lege privind descentralizarea.