ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acordul, semnat la Varșovia între agenția poloneză ARP și Gdansk Shipyard Group, controlat de investitorul ucrainean Serghei Taruta, privește nu numai recâștigarea controlului asupra șantierului de către guvernul polonez, ci și asigurarea dezvoltării acestuia. Planurile includ retehnologizarea și investiții în noi sisteme de producție și calitate, relatează Ziarul Financiar. 
 
Potrivit lui Taruta, șantierul Gdansk avea nevoie urgentă de aproximativ 180 milioane de zloți (4,5 milioane de euro) pentru a rămâne pe linia de plutire. Miliardarul a făcut apel la trezoreria de stat din Polonia să ajute la salvarea firmei aflate pe pierderi. Guvernul polonez a refuzat, acuzându-l pe Taruta că transferă fonduri din Gdansk către Ucraina, și a decis răscumpărarea șantierului. 
 
Gdansk este locul de pornire a mișcării sindicale „Solidaritatea”, condusă de Lech Walesa, care a înlăturat regimul comunist în 1989. Unii istorici consideră că aceasta a fost scânteia care a aprins focul revoluțiilor anticomuniste din 1989. În perioada de glorie, șantierul se întindea pe insulele și canalele din centrul istoric al orașului Gdansk și avea 20.000 de salariați. În 2013, numărul salariaților șantierului scăzuse la 1.800, iar în prezent acolo mai lucrează 860 de persoane.