ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul regiunii autonome Crimeea a demis Guvernul local, în cursul unui vot desfăşurat joi seară. Această decizie a fost adoptată în contextul în care clădirea Parlamentului este ocupată de câteva ore de un grup de protestatari proruşi.

Liderul comunităţii tătare din Crimeea acuză Rusia de implicare în violenţe.

"Tot ce se întâmplă în prezent în Crimeea nu s-ar fi putut întâmpla fără susţinerea liderilor politici ruşi. Eu cred că planul aplicat în prezent în Crimeea este planul Moscovei", a declarat Rifat Ciubatov, liderul Adunării tătarilor din Crimeea (Medjlis).

"Membrii grupului armat prorus care a preluat joi controlul asupra Parlamentului din Crimeea sunt terorişti", consideră Ciubatov. Tătarii, comunitate musulmană instalată din secolul al XIII-lea în Crimeea, reprezintă 12% din populaţia de două milioane de locuitori a acestei regiuni ucrainene.

Parlamentul din Crimeea a stabilit data de 25 mai pentru organizarea unui referendum pe tema statutului regiunii autonome ucrainene. Parlamentul a precizat că referendumul vizează "îmbunătăţirea statutului autonomiei regionale şi extinderea competenţelor".