ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 15:06 Persoanele care deţin o cartelă pre-pay vor fi obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sancţiunea sistării serviciului, iar cele care doresc să cumpere o astfel de cartelă vor trebui, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartela, a hotărât Guvernul României în şedinţa de miercuri.

Regula va fi aplicată şi în cazul firmelor, care vor trebui să prezinte documentele de constituire a societăţii.
"În ultima şedinţă a CSAT, s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Este vorba de obligaţia deţinătorilor de cartele pre-pay de a le înregistra, de a depune uin act de identitate şi, de asemenea, obligaţii pentru furnizorii de telefonie mobilă", a anunţat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la finalul şedinţei de guvern.

Practic, deţinătorii de cartele au un interval de şase luni în care trebuie să se înregistreze la operatorul de telefonie mobilă, în caz contrar urmând să i se suspende serviciul. Actul normativ va intra în vigoare din 2015.
[divider]

Guvernul dezbate un proiect de lege prin care se schimbă regimul cartelelor telefonice pre-plătite, care va fi aprobat şi trimis la Parlament, a anunţat primul ministru Victor Ponta.
Este vorba despre modificarea OU 111/2011 privind comunicaţiile electronice, conform solicitării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Ministrul pentru Societate Informaţională, Răzvan Cotovelea, a spus că proiectul este redactat, având deja semnătura Ministrului Justiţiei.

"Avem inclusiv semnătura ministrului Justiţiei pe acest proiect de lege cu cartelele pre-pay, titlul este mai lung, sub rezerva că domnul ministru Morar (secretarul general al Guvernului - n.r.) va primi varianta semnată şi de către directorul SRI, Cristian Maior", a spus Cotovelea.

În vara anului 2013, deputatul PSD Sebastian Ghiţă a depus o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite(pre-pay) să poată fi achiziţionate doar după furnizarea datelor personale ale solicitantului. Premierul Victor Ponta a declarat atunci că CSAT a decis înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite, după atentatul terorist din Bulgaria.

Practic, conform proiectului, oricine doreşte să cumpere o cartelă pre-plătită va trebui să prezinte CNP-ul, iar dacă un judecător va decide interceptarea numărului telefonic asociat acestei cartele, serviciile secrete vor avea posibilitatea de a identifica deţinătorul acestei cartele.

Argumentul puterii a fost acela că aceste cartele pre-pay sunt folosite pentru infracţiuni economice, existând riscul ca ele să fie folosite şi în activităţi legate de terorism.