La începutul lunii iulie, Eugen Teodorovici a anunțat că Ministerul Finanțelor lucrează la un mecanism de amnistie fiscală, gândit ca un stimulent pentru economia românească. Iată că apar și detaliile: măsura ar fi prevăzută în programul de guvernare și înseamnă ștergerea de datorii, în condițiile în care statul poate recupera doar 17 procente din acestea.
 
„Datoria persoanelor fizice și companiilor către stat este de aproape 100 de miliarde de lei, din care doar 17 miliarde pot fi recuperate, restul fiind nerecuperabile. Undeva la 3 miliarde ar fi suma aferentă persoanelor fizice, restul sunt companiile, fie de stat, fie private.(…) Amnistia nu are prag, se poate decide dacă cei care sunt în situația asta - dacă își achită, ca în 2015, până la un moment în timp, principalul - să li se șteargă penalitățile din dobânzi.Trebuie să vedem dacă este în favoarea economiei noastre, ca țară. Dacă da, stăm cu toții la masă, discutăm, analizăm, propunem un mecanism foarte clar, cu informarea Comisiei Europene (…). Dacă totul este în regulă, luăm o astfel de decizie pentru ca economia să aibă de câștigat”, a declarat marți seara Teodorovici pentru Digi24.
 
La data de 31 martie, 11 mii de români figurau la Fisc cu restanțe de peste 1500 de lei. În ceea ce privește companiile, aproape 35.000 de societăți au datorii la ANAF. Cea mai mare datorie, de peste 800 de milioane de lei, aparține companiei de stat Electrocentrale București. Este urmată, cu 735 de milioane de lei, de o altă firmă unde statul e acționar - Complexul Energetic Hunedoara.
 
Ultima amnistie fiscală a fost aprobată de Guvern în urmă cu 3 ani. S-a aplicat persoanelor fizice și juridice care aveau impozite neplătite la bugetul de stat la data de 30 septembrie 2015. Eugen Teodorovici a subliniat că acestă măsură, precum și altele care vizează reglarea cadrului legislativ și stimularea economiei, trebuie luate în acest an, anul viitor fiind unul în care trebuie să existe investiții masive în toate zonele din economie.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews