ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 19:23  Directorul Muzeului Țăranului Român, Virgil Niculescu, a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta pe acest subiect:

"Am fost informat cu privire la existenţa unui proiect de hotărâre a Guvernului care ar face ca, într-o primă etapă, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" să treacă în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice şi imobilul din Şoseaua Kiseleff nr. 3, care adăposteşte Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în administrarea Muzeului Naţional de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' .

În etapa următoare, din câte am înţeles, ar urma ca, în termen de 90 de zile, Muzeul nostru (Muzeul Ţăranului Român, n.r.) să fie unificat cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", pierzându-şi aşadar, personalitatea juridică, iar toate bunurile culturale care sunt adăpostite în clădirea noastră şi expoziţia permanentă să fie găzduite în imobilul muzeului în aer liber din Parcul Herăstrău", se arată în acelaşi document.

"Întregul patrimoniu al muzeului a fost înghesuit în nişte condiţii absolut improprii, Muzeul Satului, ca muzeu în aer liber, nefiind pregătit, în nici un fel, să primească acest patrimoniu şi să îl îngrijească. La începutul lunii februarie a anului 1990, după desfiiinţarea fostului muzeu al Partidului Comunist, Muzeul nostru s-a întors în sediul care îi era destinat. Pentru patrimoniul său, care numără peste 90.000 de obiecte, s-au construit depozite speciale adecvate patrimoniului etnologic, potrivit standardelor internaţionale", a mai spus acesta în scrisoarea deschisă.
Totodată, într-un timp foarte scurt, o echipă excepţională de etnologi, sociologi şi artişti, condusă de marele pictor Horia Bernea, a realizat o expoziţie permanentă remarcabilă, fapt care a fost recompensat cu cel mai important premiu în domeniul muzeelor, din Europa. Astfel, în 1996, Muzeul Ţăranului a primit premiul pentru Muzeul European al Anului, rămânând, până în ziua de astăzi, singura instituţie muzeală din România care a primit această distincţie", se mai arată în scrisoarea citată.

Nițulescu a afirmat că, dacă s-ar da curs proiectului de hotărâre a Guvernului, "s-ar desfiinţa o instituţie fundamentală pentru spiritualitatea românească, greşeală pe care a făcut-o (atunci, cu vădită intenţie) numai regimul comunist".

[divider]

Președintele Traian Băsescu i-a cerut noului Ministru al Culturii, Gigel Știrbu, să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Țăranului Român. Premierul Victor Ponta, pe de altă parte, a i-a cerut să comaseze cele două instituții.

Contactat de Mediafax, secretarul de stat Radu Boroianu a susținut că nu Ministerul Culturii a inițiat proiectul care prevede comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Țăranului Român, afirmând că noul ministru nu va susține această inițiativă.
Mi-a confirmat că nu este de acord cu această comasare.În calitatea oficială pe care încă o am (asigură interimatul Ministerului Culturii până la publicarea în Monitorul Oficial a decretului de învestire a lui Gigel-Sorinel Ştirbu în funcţia de ministru al Culturii, n.r.) şi în aceea de intelectual, sunt un oponent total al acestui proiect, pentru că cei care îl promovează bănuiesc că nu au habar de faptul că Muzeul Ţăranului Român are cu totul alt sens cultural decât Muzeul Satului. Muzeul Ţăranului Român este un muzeu al spiritualităţii româneşti tradiţionale, un «muzeu al filosofiei, un muzeu al teologiei, al spiritualităţii româneşti», iar Muzeul Satului este un muzeu etnografic, etnologic, deci cu sens sociologic", a declarat Radu Boroianu.

De asemenea, acesta a afirmat că proiectul care vizează comasarea Muzeului Satului cu cel al Ţăranului Român nu a fost discutat la nivelul Ministerului Culturii. "Dacă a fost sau nu discutat cu persoane din Ministerul Culturii, nu am de unde să ştiu. (...), dar este obligatoriu ca un proiect de acest tip să fie făcut conform legii doar cu avizul Ministerului Culturii, or nu ştiu ca Ministerul Culturii să fi avizat vreodată un asemenea proiect", a mai spus acesta.

El a afirmat că proiectul privind comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român se află "în mapa de şedinţă a Guvernului". "Nu ştiu amănunte despre document, pentru că nu am căderea necesară să ştiu aceste amănunte. Noul ministru va fi prezent mâine (miercuri, n.r.) în şedinţa de Guvern şi va susţine un punct de vedere asemănător cu al meu", a precizat acesta.

Directorul General al Muzeului Satului, Paulina Popoiu, a declarat agenției Mediafax că nu a fost întrebată despre această comasare: "Oficial, nu ne-a întrebat nimeni nimic, totul a fost pe bază de zvonuri"