ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Hanul Solacolu, care a fost de fapt o fabrică de paste făinoase din București, este astăzi o ruină şi autorităţile Capitalei nu sunt deloc preocupate de refacerea şi conservarea acestui monument istoric.


[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online



Clădirea hanului este de-a lungul Căii Moșilor, o stradă comercială folosită pentru a se face legătura între "Târgul Dinlǎuntru al Bucureștiului" și Piaţa Obor, cea mai mare piață din oraș. Hanul Solacolu combină contururi tradiționale cu puține elemente occidentale.

A fost construit în anul 1859 de frații Solacoglu, negustori din Monastir, Macedonia, stabiliţi în Valahia. În acest han a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul războiului ruso-româno-turc din anii 1877 - 1878, la care au participat și voluntari bulgari, lucru menționat pe o placă comemorativă, amplasată de Ambasada Bulgariei.

În anii 90, Primăria a evacuat locuitorii ilegali ai hanului. S-a presupus că va începe refacerea clădirii. Acest lucru nu s-a întâmplat. În anul 2003, Hanul Solacolu a fost retrocedat urmașilor familiilor Solacolu, iar în 2007 au fost evacuați în fine din han așa-zișii chiriași: niște țigani, care desfășurau activități infracționale, în special prostituție.

Ușile și geamurile Hanului Solacolu sunt blocate de șiruri de metale, bare, placaje și plăci. Clădirea este într-o stare avansată de degradare. Galeria foto de mai jos nu mai are nevoie de comentarii.

[gallery type="slideshow" columns="1" size="full" ids="91148,91149,91150,91151,91152,91153,91154,91155,91156"]