ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul cancelar Helmut Kohl, în vârstă de 84 de ani, cel în mandatul căruia Germania s-a reunificat, a înregistrat circa 600 de ore de discuţii care ar fi trebuit să rămână secrete, deoarece, în cursul lor, el s-a exprimat fără echivoc, cu francheţe şi adesea fără menajemente, şi îşi reglează conturile cu istoria, foştii camarazi politici şi îndeosebi cu Angela Merkel, iar în Germania, afirmaţiile fostului cancelar au creat atât jenă, cât şi fascinaţie, după cum scria luni ziarul parzian „Le Figaro”, citat de Cotidianul.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Revista „Der Spiegel” a dezvăluit luni afirmațiile respective, sub titlu „Helmut Kohl. Marea reglare de conturi”, după care rezumă astfel conţinul cărţii publicate acum de Heribert Schwan, fost jurnalist la televiziunea WDR , şi Tilma Jens: „Sunt aprecieri tranşante, care rănesc uneori, ale lui Kohl asupra unora dintre companionii săi de drum, despre care nu putea ghici că vor face o mare carieră”. Revista relatează că, în 2001 şi 2002, el s-a întâlnit de peste o sută de ori cu Heribert Schwan, fostul cancelar dorind să lase un testament politic de amploare, însă, în urma accidentului vascular din 2009, din cauza căruia un an de zile a fost obligat să recurgă la scaun cu rotile, el a decis să blocheze proiectul editorial respectiv, în vreme ce publicistul Heribert Schwan nu voia să piardă tezaurul politic ce-l avea în mâini. Helmut Kohl a vrut să împiedice cu orice chip apariţia cărţii fostului său biograf, dar frazele cheie au devenit deja publice, astfel că numărul de luni al cunoscutei reviste „Der Spiegel” este consacrat acestui subiect, care se dovedeşte deja foarte delicat. Cititorul află că fostul cancelar nu-l menajează pe niciunul dintre cei care l-au trădat sau deranjat, începând prin a face un portret necruţător clasei politice germane şi nici măcar succesoarea sa, Angela Merkel, nu scapă unor caracterizări foarte dure, practic el descalificând-o politic şi intelectual, Kohl nedigerând deloc faptul că ea a fost prima care s-a distanţat de el în cunoscuta afacere a banilor negri ai Uniunii Creştin Democrate (UCD), partidul ei şi al fostului cancelar. Pentru el, gestul Angelei Merkel a fost o lovitură de pumnal dată în spate, în vreme ce ea şi-a construit restul carierei pe această delimitare şi ruptură. Mânia ţâşneşte din vorbele lui Helmut Kohl şi când vine vorba de fosta membră a cabinetului său. „Ea nu ştia să mănânce corect, cu un cuţit şi o furculiţă”, se dezlănţuie el. „Prelungea dineurile de stat, astfel încât, în mai multe dăţi, a trebuit s-o chem la ordine”. Nici câţiva ani mai târziu, când ea a ajuns cancelar, Kohl nu a menajat-o, el deplorând politica ei europeană, mai exact perspectiva sa pe termen scurt. „Nu are intuţie”, spunea el.

Anturajul actualei cancelare a răspuns sec: „Fără comentarii”.

În momentul în care ţara se pregăteşte să celebreze 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Germania este divizată în ce-l priveşte pe cancelarul reunificării, și cu toate că nimeni nu-i contestă rolul lui istoric, după cum apreciază unii, întrucât s-a agăţat în continuare de putere, el a decepţionat, iar scandalul finanţării UCD din anul 2000 a sfârşit prin a-i afecta serios imaginea.