ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși din comunicatele oficiale nu răzbate nimic relevant, vizita de miercuri a ministrului de externe al Austriei la București a fost înconjurată de zvonul persistent că e prilejuită de legea exploatărilor offshore, adoptată recent în Parlamentul de la București. Sefa diplomației de la Viena, Karin Kneissl, a avut întâlniri la nivelul cel mai înalt, cu președintele, cu prim-ministrul și cu ministrul de externe. Însă doar Teodor Meleșcanu a făcut câteva precizări, care sunt inevitabil corelate cu subiectul operațiunilor din România ale companiei austriece OMV: „Austria rămâne în continuare al doilea mare investitor străin pe piața românească și suntem interesați, în continuare, de atragerea de noi investiții austriece în România, în condițiile în care țara noastră oferă oportunități într-o varietate de ramuri industriale, dar și un cadru legislativ prielnic pentru companiile străine”, observă Horațiu Pepine pentru Deutsche Welle. 

Parlamentul a votat o lege care mărește progresiv impozitele în funcție de prețul gazului și care obligă companiile să vândă jumătate din producție pe piața românească. După adoptarea legii, petroliștii s-au declarat nemulțumiți, iar doi mesageri americani și un comisar european au îndemnat insistent România să adopte o lege îngăduitoare față de companiile extractive, cu argumentul ”securității energetice” europene, fapt care a fost la orginea speculațiilor privitoare la misiunea ministrului de externe Karin Kneissl. Cu siguranță că nu vom obține o confirmare oficială, dar se vede în schimb cu ochiul liber că s-a declanșat un război subteran între guvern și OMV, susține Horațiu Pepine. Căci joi ministrul de finanțe Eugen Teodorovici anunța că pe ordinea de zi a Guvernului se află într-o primă lectură un proiect de Hotărâre pentru reducerea prețului la gaze la 55 lei/Mwh și plafonarea la acest nivel. Plafonarea prețului fusese anunțată anterior la un post de televiziune de Darius Vâlcov, consilier al primului-ministru care semnala prețul exorbitant practicat de OMV, în ciuda faptului că beneficiază de condiții de impozitare neobișnuit de favorabile. Anunțul de joi al ministrului Eugen Teodorovici a confirmat că ne găsim într-o situație de criză. Lovitura intempestivă aplicată OMV pare a fi nu o măsură dinainte gândită, ci un răspuns la presiunile pe care compania le exercită asupra guvernului după adoptarea legii offshore.

Singura țară care i-ar putea fi României aliată, cel puțin pe jumătate, ar fi Ungaria, care are interesul vital de a iniția importul de gaz din România. Dar nerăbdarea ungurilor - și poate ambiția lor exagerată de a deveni o putere regională prin importul și depozitarea unei mari cantități de gaze - au tulburat grav ambianța, consideră Horațiu Pepine în articolul din Deutsche Welle pe care îl puteți citi integral AICI