ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alpinistul timișorean de 36 de ani Horia Colibășanu și-a anunțat intenția de a deveni primul român care cucerește vârful Everest fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor, în perioada martie - mai 2014, alături de slovacul Peter Hámor.

Horia Colibășanu este unicul român care a escaladat vârfurile K2 (8.611 m, în 2004) și Dhaulagiri (8.167 m, în 2007) și Annapurna (8.091 m, în 2010), trei dintre cele mai periculoase cinci masive din lume, după rata de mortalitate. Stomatologul bănățean este considerat alpinistul român cu cele mai bune performanțe la altitudine extremă, grație performanței de a cuceri șase "optmiare" (Manaslu, 8.163 m, în 2006; Shishapangma, 8.013 m, în 2009; Makalu, 8.481 m, în 2011; Lhotse, 8.516 m, în 2013), dar ascensiunea pe K2 este considerată cea mai valoroasă performanță a acestui sport din România.

Colibășanu, alpinistul anului 2010 în România, a primit și distincția "Spirit of Mountaineering" din partea British Alpine Club, considerat cel mai prestigioasă organizație de profil din lume, datorită încercării eroice de a-i salva viața prietenului său Iñaki Ochoa de Olza, în masivul Annapurna. Românul a rămas alături de prietenul său spaniol, care suferise un atac cerebral, trei zile și trei nopți, dar nu a reușit să-l salveze, iar Iñaki Ochoa de Olza avea să-și dea ultima suflare în brațele timișoreanului. Dramatica întâmplare, în care Colibășanu a fost aproape să-și piardă viață, a devenit subiectul unui film documentar, “Pura Vida / The Ridge”, peliculă premiată la Festivalul de Film San Sebastian.

http://youtu.be/Xp4Pm4m1vTc

Vârful Everest a fost escaladat pentru prima oară în 1953, de către legendarul Edmund Hillary (Noua Zeelandă) și Sherpa Tenzing Norgay (Nepal). Potrivit unor date publicate de "The Economist" în mai 2013, Muntele Everest avusese 5.656 ascensiuni reușite până în anul 2012. Marea majoritatea a ascensiunilor au fost asistate (cu oxigen îmbuteliat și șerpași).