ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inițiativa cetățenească privind modificarea Constituției, în sensul redefinirii familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, tinde să devină o miză majoră a campaniei electorale.

Iar până la organizarea unui referendum pe această temă, în paralel cu alegerile din decembrie, pare să mai fie doar un pas. Cel puțin așa susține site-ul Hotnews, care citează surse conform cărora PSD vrea să treacă săptămâna viitoare prin Parlament acestă inițiativă cetățenască fără precedent, care a trecut deja cu unanimitate de voturi de comisiile speciale ale legislativului. Rezultatul ar fi organizarea unui referendum național,în aceeași zi cu scrutinul pentru parlamentare. 

Liberalii nu ar spune NU, deși, notează sursa citată, nu se știe clar dacă au de gând să sprijine ideea organizarii unui referendum în paralel cu scrutinul.

"Există deja un raport de revizuire a Constituției care se va vota săptămâna viitoare în plen, care propune organizarea unui referendum. PSD si PNL au căzut de acord asupra lui”, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Același site susține că în spatele acestei decizii s-ar afla anumite calcule politice ale celor două mari formațiuni, PSD și PNL și anume aducerea la urne a unui număr mai mare de alegători, prin organizarea referendumului pentru modificarea Constituției, astfel încât șansele partidelor mai mici care doresc să intre în Parlament să scadă considerabil.

Proiectul de revizuire a legii fundamentale a fost depus la Parlament în primăvară, însoțit de trei milioane de semnături. Semnăturile au fost strânse de „Coaliția pentru Familie”, care dorește modificarea articolului 48, alineatul 1, din Constituția României în sensul definirii căsătoriei ca fiind „uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie”.
 
Curtea Constituțională a avizat pozitiv în vară inițiativa de modificare a Constituției astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie, nu pe cea între soți.