ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ortacii de la mina Petrila comemorează, vineri, împlinirea a cinci ani de la dubla explozie care s-a produs pe 15 noiembrie 2008, în subteranul exploatării de huilă din Valea Jiului.

În urma deflagraţiilor, 13 mineri şi salvatori mineri şi-au pierdut viaţa, iar alte 15 persoane au suferit răni şi arsuri pe corp, având nevoie de luni de zile de îngrijiri medicale în spitale din Petroşani şi Bucureşti.
 "În memoria celor dispăruţi, în sala de apel a minei va fi organzată o slujbă de pomenire, la care vor participa rudele, apropiaţii şi minerii care vor intra la schimbul al doilea. Slujba va începe la ora 11,00 şi va marca împlinirea celor cinci ani de la explozia din anul 2008", a declarat directorul minei Petrila, Constantin Jujan, citat de Agerpres.

În prezent, doi dintre supravieţuitorii exploziei mai lucrează la mina Petrila, iar unul la mina Lonea. Ceilalţi mineri s-au disponibilizat sau au ieşit la pensie.
În urma accidentului colectiv de muncă, autorităţile au declanşat o anchetă amplă. Trei persoane din fosta conducere a Minei Petrila au fost trimise în judecată, fiind acuzate de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea unor măsuri de protecţia muncii.
În urma procesului, Tribunalul Gorj l-a condamnat pe fostul director al exploatării miniere, Aurelian Necula, la şase ani şi şase luni de închisoare. Fostul inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, Gheorghe Roşu, şi fostul şef al sectorului aeraj şi al staţiei de salvare minieră, Ştefan Ungur, au primit pedepse de 4 ani de închisoare. Cei trei au declarat recurs, procesul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Craiova.