ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri Î.P.S. Ioan Selejan a fost ales ca Mitropolit al Banatului.

Multă bucurie pretutindeni, cu toate încercările unora de a strecura sămânţă de scandal. Multă bucurie, multă apreciere.
Eu nu mă bucur. Sau, poate, mă bucur pentru Î.P.S. Ioan care, după mulţi ani de muncă foarte, foarte grea, are parte de o numire care este, în acelaşi timp, o cinstire şi o răspundere. O răspundere foarte mare, căci Mitropolia Banatului are o însemnătate, are o greutate pe care puţini o înţeleg. Dar o răspundere pe care oricine îl cunoaşte pe Î.P.S. Ioan o vede ca uşor de purtat de acesta, după crucea mult mai grea a Episcopiei de Harghita şi Covasna.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Aici este, de fapt, locul îngrijorării mele.
Căci această episcopie este una foarte grea, iar Î.P.S. Ioan a păstorit-o strălucit, ştiind să ţină cumpăna între stâncile şi vârtejurile extrem de primejdioase ale războiului duhovnicesc, luptelor politice şi implicaţiilor etnice care acolo se întrepătrund într-o complexitate uneori ameţitoare.
A ţine, într-un asemenea mediu, cumpăna între ispita laxismului sau pasivismului şi respectiv a încrâncenării sau izolării este foarte, foarte greu.
Episcopul Ioan Selejan a ţinut această cumpănă într-un chip neaşteptat de bun şi iscusit. Titlul personal de arhiepiscop ce i-a fost acordat de Sfântul Sinod este doar o parte din recunoaşterea pe drept primită pentru această muncă, pentru această iscusinţă şi dăruire.

Evident, Banatul are de ce să se bucure din acest punct de vedere. De asemenea şi Î.P.S. Ioan care, acum mitropolit, va avea o misiune mai uşoară, căreia sigur îi va face faţă cu nobleţe şi duhovnicie.
Dar Harghita şi Covasna sunt lipsite de păstorul lor într-o clipă foarte grea.
Extremiştii unguri nasc valuri care ameninţă viaţa şi aşa grea a vieţuitorilor români, secui, unguri etc. din cele două judeţe. Ameninţarea războiului dintre S.U.A. şi Rusa, foarte serioasă în acest moment, veşnica lipsă de coerenţă a clasei politice din România, provocările internaţionale multiple, măsurile anti-creştine ale Guvernului, Parlamentului şi CCR - iată doar câteva din elementele care sporesc tensiunea şi greutatea momentului.

Dacă mulţi l-au felicitat, îndreptăţit, pe Î.P.S. Ioan Selejan pentru alegerea sa ca Mitropolit al Banatului, şi mai mulţi trebuie să se roage pentru Episcopia Harghitei şi Covasnei.

Trebuie să ne rugăm toţi, împreună. Cei din inima României, şi cei din alte părţi ale ţării. Pentru ca Dumnezeu să lumineze şi să călăuzească pe toţi cei care au un cuvânt de spus, astfel încât Episcopia Harghitei şi Covasnei să primească un păstor puternic şi bun, în stare să ţină alături pe românii, secuii şi ungurii din eparhie, chiar şi în clipa aceasta plină de tumult