ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Scoția independentă pare să devină tot mai mult o realitate. Cu 16 zile înainte de referendumul prin care se va decide eventuala rupere a Scoției de Marea Britanie, un sondaj referitor la intenţia de vot arată că 47% din alegători sunt pentru independența Scoției, cu 8 procente mai mult decât până acum.

Efectuat în perioada 28 august - 1 septembrie de compania YouGov pentru ziarul The Times, sondajul arată că 47% dintre repondenţi vor independenţa, în timp ce 53% optează pentru rămânerea în cadrul Marii Britanii. 8% au spus că nu au o opţiune, în timp ce 2% au spus că nu intenţionează să voteze.

Sondajul arată o schimbare majoră de atitudine în privinţa intenţiei de vot. Cu doar o lună în urmă, diferenţa dintre scoţienii care preferau rămânerea în cadrul Marii Britaniei faţă de cei care doreau independenţa era de 22%. În prezent, diferenţa s-a micşorat la 6%.

Acest lucru poate fi pus pe seama dezbaterilor televizate între cei care vor independenţa şi cei care preferă actualul statut al Scoţiei, dezbateri în care adepţii independenţei s-au impus, potrivit analiştilor politici.

De asemenea, Partidul Laburist din Scoţia, care avertizase în trecut asupra reculului economic pe care independenţa l-ar genera, a îndulcit acum tonul.

Astfel, este pentru prima dată când politicienii britanici sunt confruntaţi cu perspectiva concretă că Scoţia va rupe uniunea cu Anglia după 307 ani.

Dacă Scoția va deveni independentă, Europa riscă să deschidă Cutia Pandorei, așa cum s-a întâmplat în cazul provinciei Kosovo. Naționaliștii din Catalonia, Flandra, Padania, Transilvania și din alte zone ale Uniunii Europene vor cere cu insistență secesiunea imediată de statele din care fac parte.