ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite și aliații săi occidentali și din Orientul Mijlociu bombardează bastioanele jihadiste din Siria și Irak, în vreme ce Rusia este angajată militar, susținând rebelii pro ruși care luptă în estul Ucrainei. Din jurnalele zilnice de știri de pretutindeni nu lipsesc bilanțurile sângeroaselor conflicte care au dominat anul 2014. De pe urma acestor există și un învingător: industria de armament, scrie CNN.

Cărți audio de Grigore Leșe

Din vară, de când gruparea teroristă Statul Islamic a pornit cea mai vastă ofensivă, capturând zone largi din Irak și Siria, proviziile de armament au crescut. Și dacă asta nu e o noutate, războiul modern dictează noi întorsături în ceea ce privește economia conflictului.

Potrivit CNN, de când Statul Islamic și-a făcut simțită tot mai mult prezența și puterea, acțiunile marilor companii de armament, precum Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics și Northrop Grumman au au afișat creșteri impresionante, depășind cotațiile celor 500 de corporații ale indicelui Standard & Poor's.

De asemenea, britanicii de la BAE Systems au surclasat piața de armament.

Investitorii vorbesc deja de o creștere a vânzărilor de rachete și bombe de mare precizie dar și armamentului sofisticat. Pentru că Pentagonul se pregătește pentru un conflict care, potrivit comandantilor, ar putea dura ani de zile.

Când mașinăria miltară se va angrena, vor fi doar învingători în industria de apărare. Mai multe războaie înseamnă mai multe afaceri”, susține Tory Newmeyer în revista ”Fortune”. Iar decizia lui Obama de a lansa doar atacuri aeriene în Irak și Siria, pentru a proteja trupele terestre se traduce astfel:bani frumoși pentru companiile care produc drone, rachete și bombe.

Unul dintre foștii oficiali de la Pentagon, Dov Zakheim, recunoaște și el: ”Constructorii de drone vor avea mult de lucru. Asta va însemna profituri uriașe pentru compania privată General Atomics, cea care face drone Predator, considerate cele mai performante, sau Reaper, de generația a doua.
În plus, pentru a ușura monitorizarea vastelor zone deșertice, armata SUA ar putea conta pe  “Global Hawk” , drone produse de
Northrop Grumman.

După cum estimează Center of Strategic and Budgetary Assessments, costurile campaniei aeriene ale SUA în Irak s-ar putea ridica de la 2,4 până la 3,8 miliarde de dolari pe an, dacă atacurile vor continua în ritmul actual.