ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, îl pune la punct pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, spunând că 'are și ceva probleme cu caracterul'. Ierarhul l-a asemănat pe Bănescu cu un 'câine' al 'stăpânului' - Patriarhul Daniel, dar îl lasă în pace din respect pentru 'stăpân', transmite DC News.

Radu Preda, un fost preot alungat de credincioși și căruia i-a fost interzis să mai slujească la o parohie din Munchen, Germania, de către ierarhul locului dar și fost șef la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, l-a numit indirect 'prost' pe ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, într-o postare pe Facebook, pe motivul că ierarhul întreprinde vizite pastorale dese în bisericile din eparhia sa. La postarea lui Radu Preda a reacționat cu ”like” și progresistul Vasile Bănescu.

Ierarhul din Suceava a fost întrebat, la rubrica 'Răspunsul ierarhului' de pe site-ul arhiepiscopiei sale, ce răspuns are față de cele întâmplate și dacă asemenea atitudini sunt demne pentru reprezentanții Bisericii. ÎPS Calinic nu a ezitat să le arate obrazul celor doi.

Mai mult, l-a pus la punct pe Vasile Bănescu, spunând că 'are și ceva probleme cu caracterul'. ÎPS Calinic l-a asemănat pe Bănescu cu un 'câine' al 'stăpânului', respectiv Patriarhul Daniel și că îl lasă în pace din respect pentru 'stăpân'.

Iată întrebarea adresată de un credincios:

'Sărut mâna, Înaltpreasfințite!

Am văzut scriindu-se despre dumneavoastră pe internet că faceți vizite preoților la parohii în Arhiepiscopia Sucevei și noi ca și credincioși ne-am bucurat. Totuși am văzut că mari reprezentanți ai Bisericii ca au comentat: „a crede că băgând spaima în slujitori, umilindu-i, punându-i să semneze angajamente colective că nu o să mai facă, că o să fie cuminți, reprezintă strategia PROSTULUI care se crede, fiind chiar, drept”, iar se pare că îi apreciază postarea: „Stahanovismul pravoslavnic e „gândit” să doboare record după record. Împotriva lui însuși, desigur.” Credeți că este o atitudine demnă de reprezentanți ai Bisericii? Sau considerați că vizita episcopului în parohii nu mai este de actualitate? Ținând cont că …… este …… Mulțumesc.'

Iată răspunsul ÎPS Calinic, de luat aminte pentru credincioși:

'Despre un astfel de reprezentant, al oricărei instituții, părintele Galeriu ar spune: „Săracul!”; iar ardeleanul: „Multă minte, dar nu tătă bună”.

Trecând peste această apoftegmă, personal nu l-am cunoscut pe acest domn (n.red. Radu Preda), despre care gurile rele spun că ar fi fost preot prin străinătate și că, după ce s-a compromis pe sine și parohia, chiriarhul l-ar fi revocat și trimis în țară. Prin luările sale de poziție pare că ar dori să facem parohiile eparhiei după modelul celei păstorite de sfinția sa. Să nu fie!

Dacă stau și mă gândesc puțin, am auzit mai pregnant de acest personaj în perioada alegerilor de Arhiepiscop al Sucevei, când, împreună cu aceeași intelectuali care au vrut să schimbe data Paștilor, unii chiar buni cunoscători în ale teologiei, s-a antepronunțat în ceea ce privește cel mai potrivit candidat la scaunul de chiriarh, nesocotind că episcopii sunt aleși de Duhul Sfânt, prin membrii Sfântului Sinod, și nu prin discuții la un șpriț în ceas de noapte. Se pare că rezultatul nu l-a mulțumit. Dar asta este, vrerii Duhului Sfânt nimeni nu se poate împotrivi! Sau poate supărarea lui vine și din dezamăgirea de a nu mă fi găsit printre dosarele de la CNSAS ca fost colaborator al Securității.

Altfel nu înțeleg de ce ar denigra vizitele unui ierarh în eparhia lui, mai ales când ele nu au în vedere decât revigorarea programului liturgic și, implicit, a vieții duhovnicești a parohiei. Ca să nu mai spun că uneori se lasă păcălit de jurnalismul bombastic, deși el însuși îl critică. Ar fi păcat ca, în loc să facă binele de care este capabil, să cadă în capcana intelectualului aproximativ care, când nu mai are ce spune, luând câte o doză de curaj de pe te miri unde, ia la scărmănat pe câte unu, pentru a primi atenție. Astfel de oameni nu trebuie condamnați, ci mai degrabă compătimiți.

Fără falsă modestie, după mine, în Arhiepiscopia Iașilor au rămas 400 biserici construite, dincolo de casele parohiale și sociale, care sunt peste 1000; nu știu dacă după acest domn va rămâne altceva în afara invectivelor turnate asupra celor pe care nu-i iubește.

Sincer, pe lângă teologia, multă sau puțină, pe care o cunoaște, ar avea nevoie și de ceva disciplină și de înfrânare de la cele care îl fac să perceapă lucrurile distorsionat.

Referitor la celălalt domn (n.red Vasile Bănescu) adus în discuția dumneavoastră, nu îmi schimb părerea că se numără printre cei mai buni purtători de cuvânt ai Bisericii, deși și domnia sa are ceva probleme cu caracterul. Personal, dintotdeauna m-am uitat, cum spune și o vorbă din popor, nu la câine, ci la stăpânul câinelui. Iar în cazul de față, am tot respectul pentru stăpân, chiar dacă uneori câinele mai face hărmălaie și nu ascultă de stăpân.

Cât despre „strategia Prostului”, despre care a făcut vorbire primul domn (n.red Radu Preda), se pare că pentru Biserică a dat roade, pe când strategia „așa-zișilor deștepți”, de la Revoluție încoace, a făcut numai rău Bisericii. Un proverb spune: „Câinii latră, caravanele trec!” Deocamdată, eu răspund în fața lui Dumnezeu de eparhia încredințată de Dumnezeu, prin Sfântul Sinod, și nicidecum cei care până în prezent nu au demonstrat nimic.

Pace și bucurie!', a declarat ÎPS Calinic.

DC News amintește și faptul că Radu Preda este unul dintre susținătorii petiției lui Papahagi, Baconschi și Bănescu prin care se cere schimbarea datei Paștilor, petiție ignorată total de Sfântul Sinod.