ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, au sfinţit duminică, 4 mai, Casa memorială a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist Arăpaşu, din localitatea botoşăneană Tocileni.

Construită de autorităţile lo­cale, în stil tradiţional bo­to­şă­nean autentic, prin osârdia domnului primar Cozmin Iu­lian Epuraş, Casa memorială Teoctist Patriarhul  expune spre vizionare bunuri perso­nale ale fostului patriarh, dona­te muzeului de Patriarhia Ro­mâ­nă şi Mitropolia Moldo­vei şi Bucovinei, şi este decorată cu obiecte tradiţionale specifice zonei Botoşani.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj intitulat "Betleemul" Patriarhului TEOCTIST în care a apreciat că acest edificiu va ajuta la păstrarea vie în memoria noastră a imaginii locului unde s-a născut şi a copilărit cel de-al cincilea întâistătător al Bisericii noastre:

"Ne exprimăm speranţa că acest muzeu memorial, ridicat în „Betleemul“ Patriarhului Teoctist, din ţinutul Boto­şa­ni­lor, unde a văzut lumina zilei la 7 februarie 1915, va contri­bui la cinstirea memoriei celui mai ilustru fiu al satului, Pa­tri­arhul Teoctist, la cunoaş­te­rea moştenirii spirituale a personalităţii şi activităţii sale bi­se­riceşti şi româneşti, precum şi la înţelegerea duhovnicească a istoriei recente a Bisericii noas­tre, întrucât a păstorit ca Mitropolit al Moldovei şi Su­ce­vei între anii 1977-1986 şi Patriarh al României între anii 1986-2007.

Felicităm pe Înaltprea­sfin­ţi­tul Părinte Teofan, Mitro­po­li­tul Moldovei şi Bucovinei, care s-a implicat activ în realizarea acestui proiect, în colaborare cu Primăria comunei Stăuceni, şi binecuvântăm pe toţi pe­le­rinii care vor vizita Casa memorială „Teoctist Patriarhul“  din Tocileni, ca omagiu pios de cinstire adus memoriei unui ma­re iubitor de Biserică şi Neam", se spune în mesajul transmis.