ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Militanții grupării jihadiste Statul Islamic au preluat controlul asupra unor zone din tabăra de refugiați Yarmuk, în urma unui atac care le-a permis să ajungă la porțile Damascului, la doi pași de centrul de putere al președintelui Bashar al-Assad, transmit agențiile de presă străine.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

În interiorul teberei de refugiați au izbucnit confruntări între jihadiștii ISIS și militanți ai facțiunii palestiniene Ahnaf Beit al-Maqdis.

Yarmuk, aflată la 8 km sud de Damasc, este o tabără de refugiați creată în 1948 pentru a găzdui refugiați palestinieni și, in ultimii ani, a devenit fief-ul grupărilor de gherilă palestiniene, susținute de Siria. De la începutul războiului din Siria, în 2012, a devenit scena unor ciocniri între diversele facțiuni, iar din 2012 este considerată zona în care populația civilă trăiește în cele mai crunte condiții, scrie ziarul italian La Stampa.

Conform datelor ONU, dintre cei 160.000 de palestinieni care trăiau aici, acum ar mai fi rămas 18.000. Mulți au plecat din cauza asediilor simultane ale forțelor guvernamentale siriene și ale rebelilor, care au provocat lipsa apei, a hranei și electricității, ducând la una dintre cele mai grave crize umanitare ale războiului din Siria.

Teroriștii grupării Statul Islamic dețin controlul asupra unor regiuni din nord-estul Siriei, din nord-vestul Irakului și din Libia, unde au proclamat un "califat islamic".