ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ia românească și brâul bănățean sunt puse la mare preț și anul acesta, printr-un eveniment cultural unic. Pornit în 2013 din inițiativa a doi jurnaliști reșițeni, soții Paula și Vasile Neamțu, sub genericul ”Presa cărășană promovează ia”, evenimentul a cules un succes tot mai mare de la an la an, întreaga presă cărășană mediatizând unul dintre reperele românești definitorii peste spațiul românesc și timp. 
 
Din anul 2014, Societatea pentru Cultură Metarsis a îmbrățișat ideea și, la solicitarea celor doi soți, s-a alăturat logistic în organizarea manifestărilor. Tot de atunci iilor și cămășilor românești, repere care transced timpul, li s-a adăugat celebrul ”contratimp” al pașilor din brâul bănățean, joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte pe care Eftimie Murgu îl definea plastic: "sar în șir toți deodată, astfel încât al treilea pas să țină ritmul”.
 
În Anul Centenarului, ia și brâul bănățean le dau întâlnire tuturor la cea de-a șasea ediție a manifestării marți, 12 iunie 2018, ora 18.00, în Centrul Civic al Reșiței. ”Ne vom prinde cocarde tricolore în piept mărturisind dragostea pentru această țară atât de frumoasă, leagăn de doină și plai de poveste. Ne vom prinde, cu fală, într-un brâu bănățean, în semn de respect față de valorile naționale, întru cinstirea moșilor și a strămoșilor noștri”, spun organizatorii. ”Veniți îmbrăcați în ii, să mărturisim demnitatea românească și să arătăm lumii întregi că suntem bănățeni, că suntem români”, îi mai îndeamnă jurnalistul cărășan Vasile Neamțu pe toți cei dornici să ia parte la sărbătoarea din centrul Reșiței.