ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oamenii de știință sunt de părere că pot arata efectele nocive ale fumatului asupra bebelușilor aflați în pântece prin studierea mișcărilor delicate ce se pot observa pe fețele micuților nenăscuți.

[p] NU hrani cancerul! Alimentatia este aliatul tau - Cărţile pe care le cauţi

Astfel, cercetătorii au utilizat fotografiile făcute în timpul ecografiilor 4D și au observat diferențe majore în comportamentul bebelușilor purtați de mame fumătoare, față de cei concepuți de mame nefumătoare, informează The Mirror.

Mămicile însărcinate au fost sfătuite să renunțe la fumat deoarece copii lor nenăscuți sunt supuși unui risc ridicat de naștere prematură, probleme de respirație și chiar moarte. Experții speră ca aceste imagini să fie o încurajare pentru mamele ce se luptă se renunțe la acest obicei.

Dr. Nadja Reissland a studiat filmările făcute în timpul ecografiilor 4D și a înregistrat mii de mișcări minuscule ale micuților în pântecele mamelor.

Aceasta a monitorizat 20 de mame care au venit la Spitalul Universitar Cook, din Middlesbrough, patru dintre ele fumând în jur de 14 țigări pe zi.

După ce a studiat ecografiile făcute la 24, 28, 32 și 36 de săptămâni, ea a observat că bebelușii cu mame fumătoare fac grimase și își mișcă mâinile mult mai mult decât cei cu mame nefumătoare. Asta în condițiile în care, de obicei ,bebelușii se mișcă în burtică mai puțin pe măsură ce cresc și au mai mult control când momentul nașterii se apropie.

De asemenea, dr. Reissland a tras concluzia că bebelușilor purtați de femei fumătoare li se dezvoltă mai greu sistemul nervos central.

Studiul realizat de Durham și Universitatea Lancaster a fost publicat în revista Acta Paediatrica

În toate cele trei imagini de mai jos se poate observa cum copilul ce apare în partea de sus mișcă din mânuțe și este agitat la o mamă fumătoare, în timp ce pruncul din partea de jos a fotografiei are fața neacoperită și mișcări mult mai reduse, mama în acest caz fiind nefumătoare.

[caption id="attachment_92497" align="alignnone" width="615"]FOTO: The Mirror FOTO: The Mirror[/caption]

[caption id="attachment_92498" align="alignnone" width="615"]FOTO: The Mirror FOTO: The Mirror[/caption]

[caption id="attachment_92499" align="alignnone" width="615"]FOTO: The Mirror FOTO: The Mirror[/caption]