ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situaţia economică din Ucraina se înrăutăţeşte, arată datele institutului naţional de statistică al ţării vecine. Astfel, preţurile de consum au crescut cu peste 60% în luna aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai mult din ultimii peste 10 ani, avansul fiind alimentat de preţurile energiei.

De asemenea, inflaţia a atins cota de 14%. Creşterea preţurilor a fost cauzată de majorarea preţurilor energiei, în conformitate cu angajamentele asumate de guvernul ucrainean în faţa creditorilor internaţionali. Astfel, preţul gazelor naturale a urcat de peste cinci ori în aprilie, dublând facturile totale pentru utilităţi suportate de populaţie.

Preţurile alimentelor au avansat cu 4,4%, cu mult sub creşterea de 15,6% consemnată în luna martie. În martie FMI a aprobat Ucrainei un împrumut de urgenţă în valoare de 17,5 miliarde de dolari, dar finanţarea este condiţionată de aplicarea unor reforme, între care şi liberalizarea preţurilor energiei plătite de populaţie.