ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul cercetărilor efectuate de specialiştii de la Muzeul Judeţean Mureş, prin care se doreşte scoaterea la suprafaţă şi includerea în circuitul turistic a castrelor auxiliare de la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni şi a patru turnuri de observaţie ce se presupune că au existat la Ibăneşti, Eremitu, Săcădat şi Chiherul de Jos, a mai fost descoperit un turn de pază în zona Vătava, informează Agerpres.

"Turnul roman de la Vătava a fost descoperit în urma unor cercetări de teren realizate de arheologi de la Muzeul Judeţean Mureş, este situat la aproximativ cinci kilometri de sat înspre munte şi aproximativ 15 kilometri de Castrul Roman de la Brâncoveneşti, în linie dreaptă. Am găsit o structură de pământ care avea un sistem simplu de fortificare format din şanţ, val şi probabil avea o palisadă, de formă aproximativ pătrată de 15x15 metri, una dintre laturi e foarte frumoasă, curge un pârâu în imediata apropiere şi în interiorul acestei structuri era turnul efectiv. Pe 5x3 metri, probabil din lemn, care era peste acea palisadă şi supraveghea toată zona din jur. Cercetarea acestui turn, după identificarea lui pe teren a fost inclusă într-un proiect mai larg de cercetare a limesului, a graniţei estice a Imperiului Roman, şi a beneficiat de o serie de fotografii aeriene, de prospecţii geomagnetice pe baza cărora s-a stabilit locul viitoarei săpături", a declarat arheologul Daniel Cioată pentru Agerpres.

Proiectul, care poartă numele "Traseul limesului roman pe teritoriul judeţului Mureş" a scos la iveală şi alte artefacte romane, precum unelte de fier, nicovale, un dorn sau toporaş.

"Acesta era un turn de supraveghere care trebuie pus în legătură directă cu unitatea militară de la Brâncoveneşti (castrul - n.r.). De acolo erau trimişi aproximativ zece soldaţi, care supravegheau zona şi care erau în legătură vizuală directă cu cei din castru. Mai trebuie să amintesc faptul că spaţiul locuit în acest perimetru nu se reduce doar la turn sau la zona fortificată amintită, deoarece am găsit pe o arie mult mai largă materiale arheologice - ceramică, zece monede romane, denari în special, dar şi monede de bronz, fibule şi un depozit de unelte aparţinând unui fierar, pe care trebuie să le cercetăm mai bine, dar pot fi puse în legătură cu turnul roman de apărare", a spus Daniel Cioată.

FOTO: www.skytrip.ro