ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Un fost gardian din trupele naziste SS, care are în prezent 93 de ani şi care este judecat în Germania pentru crime în masă la lagărul de concentrare Auschwitz, a recunoscut că are o responsabilitate morală pentru cele întâmplate. Oskar Gröning este acuzat de complicitate la uciderea a 300.000 de oameni din lagărele naziste, scrie ziarul Il Messaggero.

Cunoscut drept ”contabilul de la Auschwitz”, Oskar Gröning a afirmat că lasă la latitudinea tribunalului să decidă dacă va fi condamnat pentru cele 300.000 de crime. La tribunal, el a vorbit despre noaptea în care a ajuns la lagărul de concentrare, unde a petrecut doi ani. A povestit că a băut votcă şi ceilalţi ofiţeri i-au spus că în lagăr au loc ucideri în masă.

Gröning era responsabil pentru numărarea banilor confiscaţi de la deţinuţi, când aceştia ajungeau la Auschwitz. El a susţinut că nu a avut nicio implicare directă în genocid şi că a cerut un transfer cu trei ocazii diferite, după ce a fost martorul atrocităţilor, printre care şi uciderea evreilor în camera de gazare.

La proces, care urmează să se desfășoare până la finele lunii iulie, iau parte 55 de civili, supraviețuitori sau rude ale victimelor. Dacă va fi găsit vinovat, Groning riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews