ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


17 plăci cu mesaj explicativ vor fi amplasate pe clădiri care au însemnătate în istoria Marii Uniri la Sibiu, în cadrul unui proiect dedicat Centenarului. Primăria Sibiu a vernisat déjà lucrările prin care marchează rolul important pe care l-a avut orașul și intelectualii săi în înfăptuirea marelui act istoric. La eveniment au fost invitați consilierii locali, reprezentanți ai Consiliului Județean, manageri de instituții culturale și proprietarii clădirilor pe care se vor amplasa cele 17 plăci. 
 
Președintele Asociațiunii Astra, prof. univ. dr. Dumitru Acu, a vorbit cu această ocazie despre momente din istoria Sibiului care au premers Unirii și despre personalitățile sibiene care au contribuit la realizarea acestei mari dorințe a românilor. La eveniment au participat și elevii de clasa a X-a ai Colegiului Național Gheorghe Lazăr, care au prezentat plăcile și imobilele pe care vor fi amplasate acestea. 
 
Printre clădiri se numără Sediul Bibliotecii Județene Astra, care a fost sediul Asociațiunii Transilvane pentru Literatură și Cultura Poporului Român Astra, unul dintre principalele organisme militante pentru educația și emanciparea românilor. Și fostul sediu al Partidului Național Român, instrumentul de luptă a românilor pentru unire, printre liderii căruia se număra Iuliu Maniu, Octavian Goga, Ion Rațiu și Ilie Măcelariu va purta o astfel de placă, la fel ca și fostul sediu al Băncii Albina, instituție care finanța burse, școli, manuale, cărți, tipografii și lăcașuri de cult care au asigurat unitatea culturală a românilor.