ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Războiul sancțiunilor dus pe de-o parte de SUA și UE și pe cealaltă de Rusia, nu vor opri Moscova să își continue producția de peste 10 milioane de barili de petrol pe zi. Iar companiile occidentale sunt dispuse să colaboreze cu Rusia, în ciuda valului de sancțiuni occidentale care au vizat Moscova.

Companiile occidentale doresc să coopereze cu Rusia, în pofida sancțiunilor, și Moscova salută această abordare și este gata să extindă cooperarea. Declarația a fost făcută sâmbătă de președintele rus Vladimir Putin, cu ocazia inaugurării platformei de forare West Alpha în Marea Kara, un proiect comun al puternicului grup rus de petrol și gaz Rosneft și al gigantului energetic american Exxon Mobil.

"Astăzi, succesul comercial este determinat de cooperarea internațională. Marile companii naționale și străine înțeleg foarte bine acest aspect și, în pofida conjuncturii politice actuale complicate, pragmatismul prevalează", a spus Putin, în cadrul unui duplex cu platforma West Alpha, potrivit RIA Novosti.
"În opinia noastră, este vorba de o abordare cu adevărat responsabilă, singura productivă. Noi salutăm fără rezerve această abordare și suntem deschiși, la rândul nostru, pentru extinderea cooperării cu partenerii noștri", a mai declarat Vladimir Putin.

La ceremonie au participat Igor Secin, șeful Rosneft, și Glenn Waller, șeful Exxon Mobil Russia. Din 16 iulie, Rosneft se află pe lista pe lista cu companiile ruse supuse sancțiunilor SUA, astfel încât nu mai are acces la finanțările americane. În plus, lui Igor Secin i-a fost retrasă viza pentru Statele Unite.

Lucrările în perimetrul Universitetskaia-1 din Marea Kara, foarte aproape de Polul Nord, vor avea loc din august până la sfârșitul lunii octombrie.

La forările din zona denumită Universitetskaya participă, pe lângă Exxon Mobile, și compania petrolieră britanică Bp, care are o participație de 20% în cadrul Rosneft. Această zonă este doar prima dintr-un număr de 40 deja identificate în Artic, unde resursele de petrol și gaz metan ar trebui să le depășească pe cele din Golful Mexic, din bazinul brazilian și din cel dintre Alaska și Canada, comparabile cu cele din Arabia Saudită.