ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul austriac OMV și gigantul rus Gazprom au semnat un acord de prelungire până în 2040 a livrărilor de gaze rusești către Austria. La ceremonia de semnare au participat președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul federal al Austriei,Sebastian Kurz. Compania-mamă a OMV Petrom avea un contract în vigoare până în 2028.

Grupul austriac deține și 50% din drepturile concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, în parteneriat cu americanii de la ExxonMobil. Teoretic, acest proiect, coroborat cu cel al conductei internaționale BRUA, este menit să reducă dependența UE de importurile de gaze rusești.
 
Austria este unul dintre cei mai importanți parteneri ai Rusiei în Europa. Și cel mai vechi: în 1968, OMV, deținută la acea vreme de statul austriac, a fost prima companie din vestul Europei care a semnat un acord de achiziție pe termen lung de gaze din Uniunea Sovietică. Relațiile s-au perpetuat de-a lungul anilor, în beneficiul ambelor părți: Austria a avut contracte pe termen lung de livrare de gaze, iar Rusia a câștigat accesul la infrastructură și, astfel, la marii clienți europeni. OMV este implicată direct, ca acționar, în compania mixtă de implementare a proiectului gazoductului Nord Stream 2, care practic dublează actuala conductă Nord Stream, prin care Gazprom aduce gaz rusesc în Germania prin Marea Baltică. Termenul de finalizare al noii conducte este 2019.
 
Situația nu face decât să reconfirme statutul actual de mare jucător al OMV, care la momentul cumpărării Petrom producea de aproximativ 15 ori mai puțin decât compania românească. Petrom a fost privatizată în 2004, la presiunea Băncii Mondiale.