Grupul austriac OMV și gigantul rus Gazprom au semnat un acord de prelungire până în 2040 a livrărilor de gaze rusești către Austria. La ceremonia de semnare au participat președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul federal al Austriei,Sebastian Kurz. Compania-mamă a OMV Petrom avea un contract în vigoare până în 2028.

Grupul austriac deține și 50% din drepturile concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, în parteneriat cu americanii de la ExxonMobil. Teoretic, acest proiect, coroborat cu cel al conductei internaționale BRUA, este menit să reducă dependența UE de importurile de gaze rusești.
 
Austria este unul dintre cei mai importanți parteneri ai Rusiei în Europa. Și cel mai vechi: în 1968, OMV, deținută la acea vreme de statul austriac, a fost prima companie din vestul Europei care a semnat un acord de achiziție pe termen lung de gaze din Uniunea Sovietică. Relațiile s-au perpetuat de-a lungul anilor, în beneficiul ambelor părți: Austria a avut contracte pe termen lung de livrare de gaze, iar Rusia a câștigat accesul la infrastructură și, astfel, la marii clienți europeni. OMV este implicată direct, ca acționar, în compania mixtă de implementare a proiectului gazoductului Nord Stream 2, care practic dublează actuala conductă Nord Stream, prin care Gazprom aduce gaz rusesc în Germania prin Marea Baltică. Termenul de finalizare al noii conducte este 2019.
 
Situația nu face decât să reconfirme statutul actual de mare jucător al OMV, care la momentul cumpărării Petrom producea de aproximativ 15 ori mai puțin decât compania românească. Petrom a fost privatizată în 2004, la presiunea Băncii Mondiale. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews