ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce oficialii Microsoft negociau mita cu reprezentanţii Guvernului român, şeful Microsoft Bill Gates, era decorat de preşedintele României Traian Băsescu.

Contractul cadru de închiriere a licenţelor Microsoft era semnat în aprilie 2004, iar trei ani mai târziu, preşedintele Băsescu îl decora pe Bill Gates cu  Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Comandor, cea mai înaltă decoraţie a statului român pe care Preşedintele o acordă la iniţiativa sa.

Saptamanile indragostitilor: 2-15 februarie. Toate ofertele

Preşedintele de atunci, Traian Băsescu, l-a decorat pe Gates “în semn de înaltă apreciere a spiritului de responsabilitate, generozitate şi solidaritate faţă de cei aflaţi în dificultate, în scopul reducerii inechităţilor sociale pe plan mondial, precum şi a activităţii de dezvoltare a ştiinţei şi tehnologiei în scopul progresului uman”.

Mai mult, prezent la deschiderea Centrului Global de Suport Tehnic al Microsoft, preşedintele României spunea despre Gates că "Este un om care îşi dedică viaţa muncii, creativităţii şi respectării legii". Băsescu îl considera pe Bill Gates "un simbol pentru muncă şi lege, un simbol pentru responsabilitate socială"

Cu toate că este vorba de un contract la cel mai înalt nivel şi de sume de ordinul a zeci de milioane de dolari date ca mită, este greu de crezut că s-au făcut fără cunoştinţa şefului Microsoft. Cu toate acestea, niciun reprezentant al companiei nu apare, până acum, în anchetele DNA.

Acest lucru nu trebuie să ne mire, totuşi. Într-un document pe marginea ultimului raport MCV al Comisiei Europene, Asociaţia pentru Monitorizarea Justiţiei amintea că UE a răspuns că nu are competenţa pentru a investiga actele de corupţie săvârşite de resortisanţi americani atunci când a fost sesizată în acest sens.