ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numărul localităților din Republica Moldova care au semnat declarația de unire cu România a ajuns la 164. Adeziunile simbolice au început să apară de la sfârșitul lunii ianuarie, cea mai recentă declarație de reîntregire a României aparținând locuitorilor satului Batîr din raionul Cimișlia. Declarația de unire menționează că românii sunt singura națiune europeană care a rămas divizată ca efect al pactului Ribbentrop – Molotov, dintre Germania și URSS. Cererea locuitorilor din Republica Moldova de a se uni cu România se bazează pe prevederile Actului final de la Helsinki, adoptat la 1 august 1975, care prevede și modalitatea modificării frontierelor țărilor semnatare.
 
„Constatând faptul că națiunea română este singura națiune europeană care este separată ca urmare a pactului criminal Molotov – Ribbentrop, încheiat la 23 august 1939 între guvernele URSS-ului stalinist și cel al Germaniei fasciste, care a dus la ocupația armată de către URSS a teritoriului dintre Nistru și Prut și a Bucovinei de Nord și instaurarea unui regim totalitar represiv (...), decidem Unirea Republicii Moldova cu țara – mamă România – stat membru al UE și NATO. Prin prezenta Declarație de Unire ne exprimăm bucuria de a sărbători împreună cu frații noștri români de pretutindeni centenarul Marii Uniri de la 1918 și adeziunea la valorile democratice și spirituale ale spațiului cultural românesc”, menționează textul adeziunii semnate de consilierii locali din satul Batîr.
 
Marșul Centenarului se apropie de Chișinău, unde sâmbătă, 1 septembrie, are loc în Piața Marii Adunări Naționale o manifestație unionistă de proporții. Marșul a pornit pe data de 1 iulie de la Alba Iulia. Participanții, atât din România, cât și din Republica Moldova, au fost blocați la graniță de autoritățile moldovene, dormind două nopți pe frontieră. La 28 august, demonstranții au intrat în Republica Moldova prin vama Albița – Leușeni fără liderul unionist George Simion, căruia autoritățile moldovene i-au impus o interdicție de intrare în Republică. Într-un interviu în exclusivitate pentru Activenews, George Simion face un apel către autoritățile române să vină în sprijinul cetățenilor români din Republica Moldova.