ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Henkell & Co, liderul de piaţă în domeniul spumantelor, vermuturilor şi a cocktailurilor pe bază de vin din România, și-a închis producția din ţara noastră urmând ca piața locală să fie aprovizionată cu băuturi fabricate în alte țări unde este prezent producătorul.

Motivul pentru care producătorul a luat această decizie îl reprezintă acciza ridicată aplicată în țara noastră pentru vinurile spumante care este de 36,26 euro/hectolitru. Spre comparație, în Franța, singura țară europeană care mai are acciză pentru băuturile pe bază de vin, acciza este de doar 9,23 euro/hectolitru la vinurile efervescente.

"Urmare a politicii de creştere a accizelor la băuturi în general, Ministerul Finanţelor şi-a diminuat semnificativ încasările din accize în ultimii ani, piaţa legală a băuturilor pe bază de vin s-a diminuat, iar liderul de piaţă în domeniul spumantelor, vermuturilor şi a cocktailurilor pe bază de vin a închis capacităţile de producţie din România alegând varianta achiziţiei din alte state comunitare şi comercializarea produselor în România. Apreciem că reducerea nivelului accizei pentru această categorie va încuraja investiţiile, producţia şi consumul moderat, ceea ce va genera încasări superioare la bugetul de stat", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul Patronatului Național al Viei și Vinului, pentru Agrointel.

În prezent Codul Fiscal presupune că în România vinurile liniștite, cu o concentrație alcoolică mai mare de 1,2% dar mai mică de 15%, nu sunt accizate, în timp ce vinurile spumoase sunt accizate cu 36,26 euro/hectolitru, excepție făcând băuturile fabricate de persoane fizice şi consumate de către aceștia şi membrii familiei, cu condiţia să nu fie vândute.