ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american Barack Obama a emis luni un ordin neașteptat prin care declară Venezuela o amenințare la adresa securității naționale a SUA. În plus, au fost sancționați șapte responsabili venezueleni, foști sau actuali, acuzați de încălcări ale drepturilor omului, informează AFP și Reuters.

[p] LIBRARIE.NET – Cărţile pe care le cauţi

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

"Oficialii venezueleni, foști sau actuali, care încalcă drepturile omului și se angajează în acte de corupție nu mai sunt bine-veniți aici, iar acum avem uneltele pentru a le bloca activele și folosirea de către ei a sistemelor financiare americane", a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Casa Albă se declară și ”profund îngrijorată de eforturile guvernului venezuelean de a intensifica intimidarea oponenților săi politici. Problemele Venezuelei nu pot fi rezolvate prin incriminarea opoziției", transmite Agerpres.

Ordinul vizează persoanele ale căror acțiuni au subminat procesele sau instituțiile democratice, care au comis acte de violență sau au încălcat drepturile omului, au fost implicate în interzicerea ori sancționarea libertății de expresie sau care au fost oficiali guvernamentali implicați în acte de corupție.

Cele șapte persoane numite în ordin vor avea activele și proprietățile din SUA blocate sau înghețate și nu vor putea intra pe teritoriul Statelor Unite. Cetățenilor americani le este de asemenea interzis să facă afaceri cu respectivele persoane.

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a acuzat în ultimele luni Statele Unite că au încearcă să îl îndepărteze de la putere, printr-o lovitură de stat.

El le-a interzis fostului preşedinte american George W. Bush şi mai multor oficiali de la Washington să intre în ţară, numindu-i "terorişti".

Caracas şi Washington se află în relaţii diplomatice tensionate, încă din perioada liderului socialist, Hugo Chavez, care în 2002, a fost înlăturat de la putere pentru o perioadă scurtă de timp, printr-o lovitură de stat, despre care spunea că a fost organizată de Statele Unite.