ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protocolul, încheiat în 2015 între Parchetul ÎCCJ și Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), din cadrul MAI, a fost făcut public pe site-ul Parchetului General. Semnat de procurorul general de la acea dată, Tiberiu Nițu, și ministrul de Interne, Gabriel Oprea, protocolul prevede „constituirea de echipe operative comune; participarea la programe comune de formare, specializare, pregătire sau perfecționare profesională”. Adică același model al protocoalelor semnate de SRI cu sistemul judiciar și declasificate.
 
Documentul indică și modul în care se face schimbul de informații, nelipsind locurile conspirative: „Schimbul de informații, date, documente și materiale se efectuează la sediul unităților de parchet sau în locuri anume stabilite de conducătorii acestora și șefii structurilor centrale sau teritoriale ale Departamenului, prin procurori și ofițeri anume desemnați, cu respectarea confidențialității, respectiv a protecției informațiilor clasificate”.
 
Totodată, părțile se obligau să se informeze reciproc cu privire la datele sau informațiile obținute din activitatea specifică și să păstreze confidențialitatea asupra existenței Protocolului. „În cauze complexe sau ori de câte ori Părțile apreciază necesar, cooperarea efectivă se realizează pe baza unor planuri comune, cu precizarea sarcinilor concrete ce revin fiecăreia (…)Părțile au obligația de a păstra, cu titlu permanent, confidențialitatea asupra încheierii protocolului, precum și a datelor înscrise în acesta sau rezultate în cadrul cooperării”, se arată în document.