ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Festivalul internațional de folclor „Serbările Transilvane – Serbările Centenarului” are loc în perioada 27 – 29 iulie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Zilnic, între orele 19:00-22:00, pe scena festivalului vor evolua interpreți vocali alături de cele mai valoroase ansambluri folclorice din Transilvania, dar și invitați speciali din Romania, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Israel, Slovacia și Italia. ansambluri folclorice profesioniste și de amatori, care vor oferi un regal folcloric de zile mari.
 
Vineri, 27 iulie, pe scenă va urca Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor profesor Ovidiu Barteș, alături de interpreții: Mariana Ionescu Căpitănescu, Mariana Morcan, Sebastian Stan, Oana Carmen Bozga, Paul Ananie. Alexandra Chira și Cătălina Rotaru. Sâmbătă, pe lângă invitații din străinătate, va fi prezent pe scena Festivalului Ansamblul Studențesc „Arcanul” al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Duminică, în ultima zi a festivalului, iubitorii muzicii populare îi vor putea urmări pe dansatorii Ansamblului „Dor Transilvan” al Companiei de Transport Public Cluj, care vor pune în scenă jocuri tradiționale din mai multe zone ale Transilvaniei, alături de interpreta de muzică populară Iulia Bucur. 

În cadrul manifestării din Piața Unirii are loc și Târgul meșterilor populari, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Asociația Meșterilor Populari Clujeni. Pe lângă produsele tradiționale expuse spre vânzare, locuitorii orașului dar și turiștii vor putea să vadă diverse ateliere tradiționale: olărit, țesut, cusut, pictură de icoane, împletituri din paie și cioplituri în lemn. De asemenea, va fi vernisată și o expoziție de fotografie ce surprinde imagini din satul tradițional românesc. 
 
Cea de-a XIX-a ediție a Festivalul internațional de folclor ,,Serbările Transilvane” este pusă sub semnul Centenarului, iar majoritatea ansamblurilor din străinătate prezente aparținând comunităților românești. Tuturor participanților le vor fi acordate diplome de participare, iar celor mai valoroși meșteri populari și soliști le vor fi înmânate diplome de excelență. Totodată, se acordă Trofeul Serbările Transilvane celui mai prestigios ansamblu participant la festival.
 
Festivalul „Serbările Transilvane” este organizat de Fundația culturală ,,Etnostar”, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, și Universitatea Babeș-Bolyai.