ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul german a decis creşterea, din 2015, cu 20 % a indemnizaţiei pentru deţinuţii politici din fosta Republică Democrată Germană (RDG). Decizia Cabinetului german este un mesaj important penrtru Victimele Partidului Comunist, la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Potrivit declaraţiilor ministrului justiţiei din Germania, Heiko Maas, ''multe victime ale partidului comunist din fosta RDG suferă şi astăzi din cauza nedreptăţii ce li s-a făcut, atât fizică, cât şi psihică''. ''Vrem să recunoaştem, de asemenea, nedreptatea financiară pe care ei au suferit-o'', a spus ministrul, transmite Agerpres.

Acordarea indemnizaţiei de 250 de euro pe lună a fost decisă în 2007, iar de atunci nu a fost niciodată majorată. Începând din 2015, indemnizaţia va fi de 300 de euro. Persoanele care primesc indemnizaţia respectivă sunt foşti deţinuţi politici care au stat în închisoare cel puţin şase luni.

Ministerul Justiţiei a precizat pentru AFP că aproximativ 45.000 de persoane primesc în prezent indemnizaţia, ceea ce costă statul german circa 135 milioane de euro pe an.

Conform organizaţiilor de ajutorare a victimelor, circa 80.000 de persoane au fost închise de regimul est-german în perioada 1949-1989.