ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Patrick Andre de Hillerin susţine că după alegeri se va clama fraudă electorală, iar lumea va fi chemată în stradă. Acesta se teme de aplicarea scenariului "ucrainean" în România.

Mall online:Livrare gratuita in 24 de ore!

Iată textul postat pe blogul său:

Unii membri ai PDL din birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate nu s-au mai dus să-și îndeplinească îndatoririle. Ne-a explicat Viorel Badea, senator PDL (acum PNL, după fuziune) de disapora de ce nu s-ar mai fi dus oamenii lor la secțiile de votare: “Reprezentatii MAE, presedinti de comisie, ar fi trebuit sa-i plateasca pe membrii sectiilor de votare cu cel putin 30 de euro, pentru ca se considera trei zile. Cu toate acestea, facand un abuz mare, care merge in zona penala, unii dintre presedintii sectiilor de votare au decis sa-i plateasca pe oameni cu numai 12 euro pentru intregul proces de votare. Or, cu 12 euro nu mai merge nimeni sa fie membru in comisiile de votare, pentru ca oamneii nu vor sa ajunga sa dea bani si din buzunarul lor pentru un sandvis, o sticla cu apa. Asta ii blocheaza pe oameni sa participe in comisiile de votare”.

E foarte probabil ca nu doar cei de la PDL să nu se fi prezentat la secțiile de votare. Au fost secții de votare unde nu s-a prezentat niciun membru al vreunui partid. Asta practic blochează procesul de vot, pentru că birourile electorale ale secțiilor de votare sunt formate din trei aoemni fără afileire politică și restul reprezentanți ai partidelor sau ONG-urilor. Ca să poată funcționa legal, un birou electoral al unei secții de votare trebui să fie format din minim 5 persoane. Atucni când sunt doar 3 oaemni, teoretic, secția respectivă nu poate funcționa. S-a întâmplat asta la mai multe secții de votare din străinătate, iar în aceste cazuri s-a cerut dispensă de la BEC pentru a putea asigura, totuși, dreptul la vot al cetățenilor români.

Când aceste absențe au loc la o singură secție sau la două, eventual din aceeași țară, e un accident. Când, însă, lipsesc 136 de mebri ai secțiilor de votare în mai multe țări, e dubios. Când se întâmplă acest lucru la New York, la Londra, la Paris și când aceste absențe duc la scăderea numărului de ștampile, pentru că nu pot fi mai multe ștampile decât membri ai secției de votare, indiferent câte cabine de vot sunt, atunci e foarte, da’ foarte dubios.

Să spunem că ești un partid cu vaste cunoștințe despre alegerile prezidențiale. Doar le-ai câștigat pe ultimele două și le-ai organizat pe ultimele câștigate. Știi, așadar, ce se poate întâmpla în anumite orașe din Europa și SUA, la un aflux mai mare de alegători și cu secțiile aproape paralizate de o eventuală absență a oamenilor tăi. Așa că ți-i retragi strategic. Și întemeiat: “noi vrem binele țării, da’ nu pentru doar 12 euro!”.

Pe seară – când strategia, cumulată cu proverbiala incompetență a oamenilor din diplomația românească indiferent de guvernare, dă roade – obții ceea ce ți-ai dorit. Cozi imense la unele secții, oameni care realizează că nu mai pot vota. Da’ la orele dimineții (secțiile s-au deschis la ora 7:00, totuși) se putea vota destul de lejer, dar acum cozile sunt imense și e clar că mulți nu vor mai intra în secție până la ora 21:00. Poze, filmulețe, totul trimis rapid către media din România. Eventual unul-doi simpatizanți pot începe să agite spiritele, căci la nervozitatea prezentă la acele cozi nici nu-i nevoie de mai mult.

Se închid secțiile de votare, la ora 21:00, deși cu alte coazii s-a prelungit programul. Începe scandalul. Atât afară, cât și în țară. La Cluj, de exemplu, cei care protestează sunt membri de partid. Așa zice Adevărul, așa se și vede în poze. E și Papahagi pe acolo, dar e și senatorul PDL Alin Tișe, mai sunt și consilieri locali ai PDL, sunt și susținătorii lui Macovei și cei ai Elenei Udrea.  Este, cum s-ar zice, un protest al societății civile. (Foto Adevărul).

Captură-de-ecran-din-2014.11.08-la-21.06.13

Oameni scoși în stradă în fața MAE, informații puține, dar multă indignare. Vârf de lance al întregii campanii devine, brusc, Gândul lui Adrian Sârbu. Un om care știe ce este aia datorie civică, dar știe și mai abitir ce-s alea datorii la stat. Cum știe și că Ponta a amenințat de nenumărate ori că de data asta nu i le va șterge.

Subiectul este amplificat și rostogolit fără încetare. Prostia lui Corlățean e mană cerească. Contracandiatul lui Ponta atacă din primul minut pe tema asta. Dacă n-ar fi fost îmipedicați să voteze românii din străinătate, Johannis spune că-i “rupea din primul tur”. Iar fedainii lui îl cred, deși numărul celor care au votat în străinătate reprezintă cam 1,5-1,8% din totalul votanților. Chiar dacă toți ar fi votat cu el (ceea ce nu s-a întâmplat), această rupere din primul tur ar fi însemnat doar că Iohannis ar fi avut 32% în loc de 30 și ceva.

Și vine week-endul, când oamenii dedicați democrației pot ieși în stradă. Se umplu piețele publice în câteva orașe: mii la Timișoara, Sibiu, Cluj, Arad și Oradea, sute la București. În funcție de numărătoare, manifestanții au fost cel puțin în număr egal sau chiar mai mare decât numărul voturilor din străinătate pentru Iohannis. Mult mai mulți dcât cei care n-au apucat să voteze în mod cert. Iar asta e OK. Mai mulți aomeni se luptă pentru drepturile a mai puțini oameni. Asta este chintesența unei democrații bine înțelese.

Ar fi și mai OK dacă astea n-ar fi, de fapt, mitinguri electorale. De aici și tăcerea multor televiziuni: nu au voie să transmită mitinguri electorale decât în emisiunile specifice . Oricum, prosteste spontane nu sunt, fiind anunțate cu multă vreme înainte. Dar, revin, sunt mitinguri electorale. Cei care au făcut mobilizarea sunt susținătorii lui Iohannis. Nu e, cum glumeam înainte, o acțiune a societății civile, ci, aproape, o muncă de partid. Nici asta nu e greșit. Și nici n-ar avea cum să fie greșit, dacă nu s-ar vorbi deja despre violențe. De la bannerele care spun “Vino la vot să i-o dai în bot!” până la mesaje propagate de inconștienți precum ăsta, care bântuie rețelele de socializare(FOTO sus).

Când am scris, pe 22 octombrie, că orice scânteie prost tratată (acolo era vorba despre o decizie a ÎCCJ în defavoarea lui Iohannis, pe 18 noiembrie) poate duce la situații precum cele din Ucraina, Georgia, Serbia, țările arabe, de-a lungul timpului, am fost taxat, de unii, drept nebun. Aș fi preferat să fie așa decât să citesc, cu o săptămână și ceva mai devreme decât mă așteptam, îndemnuri la prăpăd și măcel.

Despre asta să fie aceste alegeri, până la urmă? Despre a ne bate între noi de dragul unor politruci? Asta e democrația pe care pretind că o sprijină unii? Asta este unirea pe care o clamează ceilalți?

Oricum, nu s-a terminat. Pe fondul manifestațiilor de săptămâna asta și al rostogolirii în continuare a subiectului, după alegeri se va clama fraudarea scrutinului iar lumea va fi din nou chemată în stradă.

Mulți spuneau că Blaga e cam absent, că nu-l sprijină cu adevărat pe Iohannis, că e blat cu PSD. S-au înșelat. Uitați-vă la ce subiect principal avem de o săptămână, uitați-vă la pozele din stradă de la Tmișoara, Cluj, Sibiu etc. Bulldogul a livrat.