ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Controversatul parlamentar ungar Vona Gabor, şeful partidului extremist JOBBIK, despre care autoritățile de la București susțineau că îl vor declara indezirabil și pe numele căruia există o plângere penală, va fi prezent din nou pe teritoriul României. Gabor va fi ”oaspete de onoare”, joi, 7 august, la Tabăra de Vară EMI de la Borzonţ (Harghita), manifestare cu un cunoscut caracter șovin, informează site-ul gândul.info.

Liderul Jobbik a devenit arhicunoscut pentru declarațiile radicale și șovine, iar autoritățile române au susținut, în repetate rânduri, că îl vor declara persoană indezirabilă și, prin urmare, nu va mai putea intra în România. Vona Gabor declara, în 2013, că Ungaria ar trebui să îşi asume un eventual conflict cu România pentru a forţa acordarea autonomiei teritoriale aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

 ”Pentru noi (Mișcarea pentru Ungaria – Jobbik), principalul obiectiv nu este calitatea relației dintre România și Ungaria, ci starea societății și națiunii maghiare, care îi include și pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România și reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik își va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, spunea Gabor, alimentând iredentismul maghiar din  România.

Anul acesta, în martie, liderul Jobbik a fost în centrul tensiunilor de la Târgu Mureş, după un miting autonomist organizat de Consiliul Naţional Secuiesc. Tot atunci, premierul Victor Ponta susținea că Vona Gabor ar putea fi declarat persoană indezirabilă. Acum, Ministerul de Interne refuză însă să spună dacă a fost declarat sau nu.

Joi, 7 august, Vona Gabor va fi prezent la Tabăra de Vară EMI de la Borzonţ (Harghita). Aflată la a zecea ediţie, tabăra de la Borzonţ are un puternic caracter de îndoctrinare naţionalist-şovină, fiind organizată în fiecare vară, în luna august, de o asociaţie maghiară din Transilvania botezată Tineretul Maghiar Ardelean (EMI – Erdely Magyar Ifiak), în colaborare cu organizaţia de tineret a JOBBIK-ului, notează gândul.info.

Până anul trecut, inclusiv, organizarea taberei a fost finanţată cu sume consistente şi de autorităţile publice locale. În 2013, Consiliul Judeţean Harghita, condus de udemeristul Borboly Csaba, a acordat o finanţare de 7.500 lei, iar Primăria Joseni, condusă de colegul său de partid Gall Szabolcs, de patru ori mai mult, adică 30.000 de lei, după ce, în 2012, fusese de 50.000 de lei! ”Din păcate, anul ăsta nu mai putem să dăm nici un leu, că nu mai avem de unde!”, au declarat cei doi pentru gândul.

După incidentele de la Târgu Mureş din 10 martie a.c., patru cetăţeni ungari, între care şi parlamentarul JOBBIK Szavay Istvan, au primit interdicţie de intrare în România pentru o perioadă de un an. Măsura nu i-a fost aplicată însă şi lui Vona Gabor, deşi, potrivit unui anunţ făcut a doua zi de însuşi premierul Victor Ponta, liderul JOBBIK era pe punctul de a fi declarat persoană indezirabilă pe teritoriul României.